Home

Achtergrond 167 x bekeken

'Invallen bij importeurs slecht voor fruitsector'

Het onderzoek van de Europese Commissie naar kartelvorming bij importeurs van fruit schaadt de handel.

Dat zegt secretaris Philippe Binard van de Europese koepel voor handel in groente en fruit Freshfel. De Europese Commissie deed eind vorige week een reeks invallen bij producenten en importeurs van exotisch fruit. Binard weet nog niet bij welke bedrijven en in welke landen de invallen zijn gedaan. Hij weet zelfs niet bij welk product de commissie prijsafspraken vermoedt.

"Het is het tweede onderzoek nadat twee jaar geleden bij bananen al een onderzoek startte. Draait het nu om mango’s, papaya’s, ananas? We weten het niet, maar het is slecht voor de stabiliteit van de sector."

De Europese handelsorganisatie lobbyt juist sterk bij de Europese Commissie om maatregelen die de fruitconsumptie kunnen verhogen. Die consumptie blijft achter, terwijl bij veel teelten overschotten bestaan. Een hogere consumptie en export kan de afzet van groente en fruit helpen.

De Nederlandse koepel voor fruithandelsbedrijven FrugiVenta kon vandaag niet reageren. Fruitmasters laat weten niet betrokken te zijn bij het onderzoek. Ook The Greenery is niet bezocht, stelt een woordvoerder.

Uit een reactie van de Europese Commissie blijkt dat het een voorlopig onderzoek is vanwege een vermoeden van prijsafspraken. Onduidelijk is of het onderzoek afgeleid is van het bananenonderzoek. Binard verwacht niet snel duidelijk te krijgen over de zaak. "Dit soort zaken is langdurig en tijdrovend. Dat blijkt wel uit het bananenonderzoek."

In de handel doen verschillende verhalen de ronde, ook over de import van hardfruit, maar dit is niet te bevestigen. Het persbericht maakt duidelijk melding van exotisch fruit. Een belangrijk deel van het Europese exotische fruit komt wel via Nederland op de Europese markt, stelt Binard.

Of registreer je om te kunnen reageren.