Home

Achtergrond 287 x bekeken

Intensieve sectoren hebben weinig last van stroomstoring

De intensieve veehouderijsectoren ondervinden weinig problemen van de grote stroomstoring in het rivierengebied.

Dat zeggen bestuurders van de ZLTO, de NVV en de NVP. De meeste intensieve veehouderijbedrijven beschikken over een noodaggregaat stelt ZLTO-afdelingsbestuurder Bert van Zeel. Dat beeld wordt bevestigd door regiobestuurder Erjan Valk van de NVV en voorzitter Ad Kon van de NVP.

Een voorziening voor noodstroom is een eis die is opgenomen in de IKB-regelingen waar tegenwoordig de meeste intensieve veehouderijbedrijven bij zijn aangesloten. Ook veel schadeverzekeringen voor deze sectoren stellen een noodstroomvoorziening als eis.

Volgens pluimveehouder Van Dijk in Maasbommel, zelf niet getroffen door de stroomstoring, is het een geluk bij een ongeluk dat de storing in de winterperiode valt. De ventilatiebehoefte van de stallen is kleiner in deze tijd van het jaar.

In de melkveehouderij hebben lang niet alle bedrijven een noodstroomaggregaat. De problemen worden opgevangen door aggregaten aan te laten rukken uit Brabant. "Doordat de meeste varkens- en pluimveebedrijven in Brabant wel over een aggregaat beschikken konden we na een oproep vrij snel voldoende aggregaten beschikbaar krijgen voor het getroffen gebied", zegt Bert van Zeel.

In het getroffen gebied bevinden zich niet veel intensieve veehouderijbedrijven. In het gebied zitten vooral melkvee-, akkerbouw- en tuinbouwbedrijven en ook champignonbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.