Home

Achtergrond 202 x bekeken

ILT-epidemie Brabants pluimvee breidt zich uit

De ILT epidemie die in Oost-Brabant en het aangrenzende deel van Noord-Limburg rondwaart blijft zich uitbreiden.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. Tot vandaag waren bij de gezondheidsdienst 27 positief bevonden gevallen bekend. Het betrof 23 vleeskuikenbedrijven, één opfoklegbedrijf, één opfokvermeerderingsbedrijf en twee leghennenbedrijven.

Op een van de leghennenbedrijven zijn slechts enkele dieren gestorven. De dieren waren gevaccineerd en hadden een redelijke
weerstand tegen de ziekte. Van de 27 bekende gevallen komt er een uit Twente en twee uit andere Noord-Nederlandse regio’s. Tot vorige week was alleen het Twentse geval bekend.

Volgens dierenarts Jos Heijmans van de GD worden waarschijnlijk niet alle gevallen meer gemeld bij de GD. In Brabant breidt de epidemie zich uit naar het noorden en westen vanuit de haard rond Asten, Heusden en Someren.

Volgens Heijmans kiezen steeds meer vleeskuikenhouders in samenwerking met hun dierenarts ervoor om de vleeskuikens te enten. "De vleeskuikens raken op steeds jongere leeftijd besmet, soms al na twee weken, met flinke ziekte en sterfte", aldus Heijmans. Dierenartsen passen bij de vleeskuikens een drinkwaterenting of een spray-enting toe.

Enting is niet zonder risico’s. Het vaccinvirus kan gaan rondwaren en zelf ziekteverwekker worden. Dat er nu toch wordt geënt geeft wel aan dat het probleem groot is. Volgens Heijmans worden tot nu toe entreacties van luchtwegproblemen, lagere voeropname en verhoogde sterfte gemeld. De GD raadt entingen van vleeskuikens buiten de besmette gebieden nog steeds af.

Voor opfoklegdieren en vermeerderingsdieren raadt de dienst aan deze dieren te enten met de beste vaccinatiemethode die er is: de oogdruppelmethode.

Of registreer je om te kunnen reageren.