Home

Achtergrond 164 x bekeken

'Huisartsen moeten taken ziekenhuizen overnemen'

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) zorgt dat huisartsen, maar ook bijvoorbeeld verloskundigen, meer taken uitvoeren die nu in het ziekenhuis gebeuren.

De PvdA en de ChristenUnie steunen een motie die het CDA hierover vanmiddag indient.

Volgens het CDA zijn er nog teveel "perverse prikkels'' in het zorgstelsel, die ervoor zorgen dat het voor verzekeraars goedkoper is mensen met relatief eenvoudige aandoeningen in een polikliniek te laten behandelen. Deze zorg kan goedkoper worden geleverd door de zogenoemde eerste lijn, zoals de huisartsen.

Bovendien kost het de groeiende groep patiënten met chronische ziekten als diabetes of longaandoeningen minder tijd als zij voor controles niet meer naar het ziekenhuis hoeft. De zorgsector zelf steunt het voorstel. Ook de ziekenhuizen, want die zien hun poliklinieken verstopt raken.

Minister Klink stelde vandaag dat hij al bezig is hindernissen weg te nemen om huisartsen meer taken van ziekenhuizen en andere specialisten te laten overnemen. De wens van de Kamer om hiermee door te pakken, kon hij onderschrijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.