Home

Achtergrond 151 x bekeken 3 reacties

Hoog spel Verburg

Minister Verburg speelt hoog spel. Zij negeert een niet mis te verstane Kamermeerderheid en wil het geplande verbod op het koudmerken van runderen per 1 juni 2008 doorzetten.

Dat kan haar op een gedwongen vertrek komen te staan. Al jaren is het beëindigen van vriesbranden een heikel onderwerp. Steeds is een verbod daartoe uitgesteld om naar alternatieven voor de identificatiemethode te zoeken. Die zijn er nog steeds niet, zodat PvdA, CDA en VVD logischerwijs voor uitstel tot 2011 pleiten. De PvdA wil dat bij motie bij Verburg afdwingen.

Per dier mogen twee merkhandelingen worden verricht: met beide oormerken is die limiet bereikt. Die methode is wel betrouwbaar, maar een oorflap kan verloren gaan. Dat geldt niet voor een koudmerk. De vraag is ook of het aanbrengen van een nummer op de kont pijnlijker is dan een flap in het oor. Politici stellen dat er geen andere methode is om koeien in de steeds groter wordende koppels op afstand te herkennen. Die herkenning is er met een halsband niet.

Een minister kan een motie ontraden of naast zich neer liggen. Uiteindelijk ligt de macht echter bij de Kamer. Die kan een weigerachtige minister naar huis sturen. Zo ver is het nog niet, maar Verburg dient zich te realiseren dat zij twee grote coalitiepartners tegenover zich weet. Dat is anders dan toen zij bij de drukjacht voet bij stuk hield.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de Boer

  Zoals deskundigen u kunnen vertellen, het koudmerken valt niet onder merkhandelingen. Er komt geen druppel bloed aan te pas. Het aanbrengen van oormerken is een veel pijnlijker. Ik stel voor dat een PvdD of de minister zelf eens gedwongen worden om de tang te hanteren.

 • no-profile-image

  liberale melkveehouder

  Het is natuurlijk onzin om koudmerken te verbieden. Volgens mij weet Verburg dit ook wel, omdat ze afkomstig is van een melkveehouderijbedrijf.
  Ik kan niet anders verklaren dat hier een
  politiek spel wordt gespeeld.
  Geven en nemen.
  Misschien dat we straks meer als sector
  binnenhalen door dit weg te geven.
  We zullen het afwachten.

 • no-profile-image

  kremer

  Een oormerk kunnen ze verliezen en een brandmerk niet.
  Een koe heeft meerlast van als je een verloren nummer opnieuw in de oren wil knippen dan dat ze een keer een nummer op de kond krijgen.
  Das een keer gevoelig en daarna over

Of registreer je om te kunnen reageren.