Home

Achtergrond

Hogedraad komkommer groeit naar 10 procent

Nederlandse komkommertelers schakelen in toenemende mate over op de hogedraadteelt.

De verwachting is dat volgend jaar op meer dan 10 procent van het areaal dit teeltsysteem wordt toegepast. Dat stelt Ronald van den Bulk, vertegenwoordiger bij het zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan op een bijeenkomst in Etten-Leur.

Het totale areaal komkommers toont volgend jaar een lichte uitbreiding. Schattingen geven aan dat de oppervlakte met zo’n 20 tot 40 hectare zal toenemen. "Deze toename heeft niet zozeer te maken met omschakelaars, maar meer door teeltuitbreiding bij bestaande bedrijven", stelt Van den Bulk.

"De groei van het areaal is op zich niet zo bijzonder, maar wel de veranderingen in het teeltsysteem. Zo lijkt de hogedraadteelt volgend jaar uit te komen op een areaal van zo’n 70 hectare. Dat komt neer op ruim 10 procent van het totale areaal."

De keuze voor dit teeltsysteem heeft volgens Van den Bulk onder meer te maken met de betere vruchtkwaliteit. Daarnaast speelt de iets hogere productie een rol. Als nadeel noemt hij dat komkommerbontvirus sneller om zich heen grijpt bij de hogedraadteelt dan bij de standaard lagedraad. Het regelen van een juist klimaat ligt bij de hogedraad moeilijker.

Een ander voordeel bij twee teelten hogedraad is de combinatie met een herfstteelt tomaat. "Met een dergelijke vruchtwisseling hebben telers de besmetting door bontvirus beter onder controle", aldus Van den Bulk.

"Topbedrijven met drie teelten lagedraad halen op jaarbasis 180 komkommers per vierkante meter", stelt hij. "Met een hogedraad wordt onder optimale condities 180 tot 200 vruchten gehaald. Bij de hogedraad bestaat 99 procent van de vruchten uit superkwaliteit en dat wordt bij de lage draad bij lange na niet gehaald."

Komkommertelers kijken terug op een matig jaar. De middenprijs ligt 2 tot 3 cent per vrucht onder die van vorig jaar. Dat resulteert in een lagere omzet van tussen de 3 en 4 euro per vierkante meter.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.