Home

Achtergrond 161 x bekeken

Hoge olieprijs houdt voorlopig stand

Na wekenlange rust zijn de olieprijzen wereldwijd opnieuw fors gestegen naar bijna 93 dollar per vat van 159 liter.

Zoals gebruikelijk hangt de olieprijs nauw samen met politieke ontwikkelingen. De verdubbeling ten opzichte van het prijsniveau in januari is vooral toe te schrijven aan minder snelle olieproductie dan aanvankelijk ingeschat.

Bovendien, zo gaf het Internationaal Energie Agentschap deze week toe, gebruikt de belangrijkste waakhond al langer foute gegevens bij het berekenen van devoorraden. De foutieve berekening van de natuurlijke afbraak van olie is overigens volgens de IEA wel bekend bij oliemaatschappijen die dergelijke cijfers echter liever voor zichzelf houden.

Turkse luchtaanvallen in Koerdisch-Irak en onzekerheid over de politieke toekomst van Iran, een belangrijke energieproducent, verergerden eergisteren de situatie. Niettemin houdt de VS voet bij stuk en nam zij het deze week in diplomatieke termen de Chinezen en Maleisiers kwalijk toch olie te willen oppompen in de islamitische republiek. Eerder leidde diplomatieke druk uit Washington ertoe dat Japan zich uit een dergelijk project terugtrok.

Specialisten verwachten dat het hoge prijsniveau in 2008 aan zal houden. De vondst van nieuwe olievelden verloopt minder voorspoedig dan voorzien en de Amerikaanse olievoorraden vallen bijna maandelijks tegen. Vorige week daalde de voorraad met 1,6 miljoen vaten.

Opec, volgens oliehandelaren de enige macht die de prijzen kan doen dalen, liet vanuit een congres in Abu Dhabi weten de huidige prijs niet overdreven hoog te vinden, maar een correcte afspiegeling van de waarde.

Onderdelen van de economie die afhankelijk zijn van energie, de agrarische sector incluis, zullen dus moeten wennen aan een hoge olieprijs.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.