Home

Achtergrond

Hoge grondstofkosten nekken champignonteelt

Champignontelers in Nederland staan voor de moeilijke opgave om het rendement van hun bedrijven op te voeren. De kostprijs van paddenstoelen zal ook volgend jaar weer flink de hoogte ingaan.

Dat stelt Frans Brienen, voorzitter van de Coöperatieve Nederlandse Champignontelersvereniging in Milsbeek.

Het gemiddelde prijsniveau van de verse champignons is de laatste dagen naar een ongekende hoogte gestegen. Het is gebruikelijk dat de champignonprijs rond de kerstdagen stijgt. Vorige week steeg de gemiddelde prijs voor het verse product naar 2 euro per kilo. Een dergelijk hoog bedrag werd in de voorgaande vier jaren niet bereikt. In die periode steeg het prijsniveau naar maximaal € 1,70 per kilo. ”Ik had niet anders verwacht”, stelt Brienen. ”Maar als we naar het jaargemiddelde kijken, valt de prijs echt niet mee. Het resulteert zonder meer in het afvallen in onrendabele bedrijven, maar de totale oppervlakte zal volgend jaar zeker niet dalen en juist iets groeien.”

Het licht groeiend areaal heeft volgens Brienen te maken met de trend van schaalvergroting, die ook volgend jaar onverkort zal doorzetten. ”Telers kopen onrendabele bedrijven op de noodzakelijke volumes te kunnen leveren”, stelt Brienen. ”Maar ook die bedrijven hebben hogere productprijzen nodig om te kunnen overleven. Telers van verse champignons hebben een prijsdoorbraak nodig om de extra kosten op te kunnen vangen. Op welke manier dat moet gebeuren is mij nog niet duidelijk.”

Volgens Brienen stijgen de grondstofprijzen met ongeveer 8 procent, waarbij wordt aangetekend dat ongeveer 45 procent van de totale kostprijs uit aankoop van grondstoffen bestaat.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.