Home

Achtergrond 161 x bekeken 1 reactie

Het weer was hot in 2007

Het weer is eigenlijk altijd wel onderwerp van gesprek, maar in 2007 was het weer ronduit hot. Mede door de film van Al Gore, denkt Harry Geurts van het KNMI.

”An Inconvenient Truth heeft echt een omslag veroorzaakt in het denken over het klimaat.” De film is volgens Geurts echt een doorbraak. ”Gore heeft de schakel tussen wetenschap en publiek kunnen leggen. Ik heb de film vier keer gezien en ben helemaal verpletterd.” Het weerinstituut in de Bilt heeft naar aanleiding van de film veel vragen gekregen over het klimaat. ”Mensen maken zich zorgen.”

Geurts noemt de film van Gore een keerpunt in de geschiedenis. ”Net zoals de val van de Berlijnse muur. Er is eindelijk onomstotelijk vastgesteld dat de mens schuldig is aan de veranderingen in het klimaat. Iedereen maakt zich zorgen over het klimaat en het broeikaseffect. Van Katja Schuurman tot de minister-president.”

In het najaar van 2005 is een tendens ingezet. De herfst van toen was de warmste in drie eeuwen. Het jaar daarna werd dit record al weer gebroken. De temperaturen stijgen. Hoogtepunt van 2007 voor de weerman was toch wel de storm van 18 januari. ”Je zit hier dan echt in een epicentrum. Via computers, kaarten en modellen konden we Kyrill op de voet volgen.” De weerkamer van het KNMI zit op de derde verdieping van het gebouw in De Bilt. ”Je voelt de wind aan het gebouw trekken. Het leek wel of we op een schip stonden.”

Vlak voor de storm gaf het KNMI een weeralarm uit. In 2007 ’vierde’ het alarm zijn tiende verjaardag. ”Door het alarm blijven mensen vaak thuis en wordt een puinhoop in het land voorkomen. We krijgen dan zelfs bedankjes van verzekeringsmaatschappijen.”

De temperaturen stijgen. Ook in Nederland zuchten de mensen geregeld onder hoge temperaturen. Geurts was zelf in Griekenland tijdens de eerste hittegolf in juni. ”Als weerman is het natuurlijk een geweldige ervaring. Een week temperaturen tussen de 40 en 46 graden is overigens geen pretje. Het is raar om te merken wat warmte met je doet. Je zit vast in de hitte. Zowel binnen als buiten voel je je opgesloten. Er is geen ontsnappen aan.”

Nederland moet zich, zo vindt Geurts, veel beter gaan voorbereiden op weerextremen. ”Onze samenleving is kwetsbaar. Extreme hitte, onweer, regen, sneeuw en storm. Alle weersomstandigheden grijpen in op ons dagelijks leven. Onze economie valt of staat met mobiliteit, het weer heeft daar een grote invloed op. We moeten ons voorbereiden op extreme weersomstandigheden die onze hele economie in de war schoppen.”

De vraag is natuurlijk wat ons te wachten staat in 2008. Geurts denkt dat de temperaturen blijven stijgen. Door de veranderingen in het klimaat zal de kans op schaatstochten in de toekomst afnemen, maar toch blijft het weer op de lange termijn lastig te voorspellen. ”Hoogstwaarschijnlijk krijgen we een zachte winter, maar een Elfstedentocht is natuurlijk nooit uit te sluiten.”

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    na blue-tongue,nu maar wachten op malaria,vooral onze leefomgeving is er zeer geschikt voor met al die natte en vernatte gebieden

Of registreer je om te kunnen reageren.