Home

Achtergrond 1 reactie

'Herprioritering middelenbeleid kost veel geld'

Telers van allerlei gewassen zullen stevige financiële pijn leiden door het aangepaste gewasbeschermingsbeleid en het verlies van diverse werkzame stoffen voor middelen.

Dit zei voorzitter Meerten Smit van de Nefyto op de jaarvergadering van de organisatie in de Haagse sociëteit De Witte. Hij baseert zich in zijn uitlatingen op een rapportage van de Plantenziektekundige Dienst (PD) die volgende week openbaar zal worden gemaakt.

In genoemde rapportage heeft de PD de knelpunten geanalyseerd die ontstaan door de herprioritering van de gewasbeschermingsmiddelentoelating. Door deze onlangs afgeronde operatie zijn verschillende middelen volgend jaar niet meer te gebruiken voor een reeks van teelten.

De PD constateert dat hierdoor twaalf werkzame stoffen niet meer toegelaten worden, die voor evenzoveel stevige problemen in teelten zullen zorgen. De dienst spreekt van 'grote impact'. Daarnaast verdwijnen nog twee middelen die een 'acute impact' voor enkele teelten zullen hebben. Van de twaalf werkzame stoffen heeft er één betrekking op de boomkwekerij en bloementeelt. De overige elf werkzame stoffen hebben volgens Smit een groot effect op een breed spectrum aan teelten.

Hij hekelt het beleid waardoor een aantal correctief en preventief te gebruiken middelen is weggevallen. Volgens Smit moet hierdoor worden teruggevallen op middelen die minder goed passen bij geïntegreerde teelten, en per saldo ook veel minder milieuvriendelijk zijn.

De Nefyto-voorzitter vreest hiernaast de gevolgen van de instelling van een teeltvrije zone van 3 meter breed, die op grond van nieuw beleid moet worden aangehouden voor niet-doelwit gewassen.

Op een perceel van 3 hectare is daardoor 8 procent van het oppervlak niet meer voor de teelt te gebruiken. Dat heeft volgens Smit een even groot verlies aan financiële opbrensten voor de teler tot gevolg.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kees

    Gezien de omstandigheden zal er wel niet veel draagvlak zijn voor een teeltvrije zone.Met minder milieu belastende middelen en betere spuittechniek is dit ook helemaal niet nodig maarja ambtenaren he.Nergens verstand van maar wel overal mee bemoeien en met een dikke beurs in de zak de agrarische sector op kosten jagen welke niet nodig zijn en nog minder door te berekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.