Home

Achtergrond 1 reactie

Heldere taal van Verburg

Het heeft even geduurd, maar het moet gezegd: de visie van minister Gerda Verburg op het toekomstige EU-landbouwbeleid (en daarmee haar reactie op de health check van de Commissie) is strak en helder.

Dat beleid krijgt een duidelijke economische insteek. Echt verrassend zijn de meeste keuzes van Verburg niet. Verburgs speerpunten maken duidelijk dat duurzame landbouw ook in kwetsbare streken mogelijk moet zijn. Zij wil boeren daarbij indien nodig helpen, en is zodoende tegen een nog verdere verschuiving van EU-landbouwgelden naar plattelandsontwikkeling.

Opvallend is de haast die zij wil maken. De inkomenssteun moet in 2012 in alle sectoren zijn ontkoppeld, dus ook bij de kalverhouderij en de zetmeelproductie. Dat is erg ambitieus. En dat geldt nog meer voor het voornemen van Verburg om al voor 2013 over te stappen op een (regionale) hectarepremie. Daarmee gaat zij, ook wat LTO betreft, te snel.

Boeren hebben wel tijd nodig al die veranderingen op te vangen. Dat gaat nog meer op voor Dienst Regelingen, die er nu al niet in slaagt op tijd de betalingen de deur uit te doen. Een ander punt van kritiek is dat Verburg te veel op de lijn zit van boeren in kwetsbare gebieden. Voor je het weet zijn de 'dalboeren' de maat der dingen in Nederland en dat is veel te veel eer. Desalniettemin is Verburgs visie er een waar boeren mee verder kunnen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    verburg wil haast maken maar die ambtenaren zijn niet vooruit te branden

Of registreer je om te kunnen reageren.