Home

Achtergrond

Hé gladiool, geen frituurvet in het riool

’Hé gladiool, geen frituurvet in het riool’. Met deze slogan begint de gemeente Utrecht een grote voorlichtingscampagne om mensen ervan te doordringen dat frituurvetten niet in het riool thuishoren.

Jaarlijks treden er in Utrecht ongeveer zeshonderd storingen op in pompen en gemalen als gevolg van verkeerd gebruik van het riool.

Een van de grootste boosdoeners is vloeibaar frituurvet. Met de campagne wil de gemeente het aantal storingen verminderen. Aan het einde van het jaar worden er in veel huishoudens oliebollen gebakken. De gemeente spreekt de Utrechters met het woord gladiool aan in onvervalst Utrechts.

Vast en vloeibaar frituurvet of bakvet leiden tot verstoppingen in het riool. Als vast frituurvet in een afvoerputje wordt gegoten, is de kans groot dat het al stolt in de huisaansluiting van het riool. Vet of olie blijven aan de wand van rioolbuizen kleven. Hierdoor slibt het riool langzaam dicht. Dit kan leiden tot overstromingen, viezigheid en stankoverlast in huis en op straat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.