Home

Achtergrond 199 x bekeken 4 reacties

Hardere aanpak malafide praktijken met Polen

De Arbeidsinspectie krijgt er ongeveer dertig inspecteurs bij, zodat er meer gecontroleerd kan worden op uitbuiting van Oost-Europese werknemers.

Samen met controleurs op het gebied van volkshuisvesting, van de Belastingdienst, gemeenten, werkgevers en gecertificeerde uitzendbureaus worden malafide praktijken en oneerlijke concurrentie met Pools personeel harder aangepakt.

De ministers Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en Ella Vogelaar (Integratie) hebben daarover woensdag afspraken gemaakt met werkgeverskoepels VNO-NCW, LTO-Nederland en organisaties in de uitzendbranche, zoals de ABU. De partijen waren op plantenkwekerij P. van Geest in Maasland bijeen om aanvullende afspraken te maken na de zogeheten Polen-top van gemeenten vorige week.

Donner kan extra inspecteurs laten controleren op arbeidsvoorwaarden en het minimumloon, omdat een meerderheid van de Tweede Kamer hiervoor 2 miljoen euro wil uittrekken. Zowel regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie als de SP, VVD en PVV in de oppositie willen een pas op de plaats met het toelaten van Oost-Europees personeel totdat problemen met bijvoorbeeld huisvesting en onderbetaling van de voornamelijk Polen zijn opgelost.

Dit is bij werkgevers in het verkeerde keelgat geschoten. Werkgeverskoepels VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland schrijven in een gezamenlijke brief aan de Kamer zich zorgen te maken over de toon in het debat "die de sfeer van xenofobie voedt''. Donner stelde tijdens zijn bezoek aan het tuindersbedrijf in het Westland ook vast dat de meeste werkgevers wel degelijk hun best doen om buitenlanders hier netjes te laten werken en dat de Polen vooral werk doen, waarvoor geen Nederlander te vinden is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jolanda

  Waarom worden die beroepswerkelozen elke keer weer naar de tuinbouw verwezen. is de tuinbouw dan de dumpput van Nederland. Zoek eens een andere branch waar je deze mensen de directuers het leven zuur kunt maken, bv in de ambtenarij hier in het dorp hoeven ze zich dan maar heel weinig aan te passen.

 • no-profile-image

  peter

  van de 10 ned.werkelozen zijn er 5 gemotiveerd 3 doen hun best om op tijd te komen 2 laten je na een paar weken barsten het enigste voordeel van hollanders is als je begint te vloeken dat ze het eerder begrijpen.

  PS. met een vaste groep poolse medewerkers hoeft er niet meer gevloekt te worden .heerlijk!!!!

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Tijd dat we weer met Nederlanders gaan werken. Werkelozen genoeg, dus doe daar toch eens wat mee.

 • no-profile-image

  L. van Wijk

  De inspecteurs van de Arbeidsinspectie wisten de weg waarschijnlijk nog wel te vinden naar kwekerij van Geest in Maasland. "Prima voorbeeld bedrijf voor de BV Tuinbouw!"

Of registreer je om te kunnen reageren.