Home

Achtergrond

Handelsakkoorden China en VS ondanks irritaties

China en de Verenigde Staten hebben dinsdag verscheidene handelsovereenkomsten getekend. De irritaties tussen de beide grootmachten blijven bestaan.

De Chinese vice-premier Wu Yi sprak van "valse noten'' in de relatie tussen de twee landen en hekelde het "opkomend protectionisme'' in de VS.

China en de Verenigde Staten hebben akkoorden gesloten over het verder openstellen van de markt en het bevorderen van de investeringen en toerisme. Ook zijn er afspraken gemaakt over verscherping van de controles op de Chinese export van voedsel, dieren en medicijnen.

Peking toonde zich dinsdag zeer geërgerd over de kritiek die er in de VS voortdurend te horen is op de Chinese producten. De Verenigde Staten dienden eerder bij de Wereldhandelsorganisatie verscheidene klachten in over China, dat onder meer het recht op intellectueel eigendom zou schenden en tegen de regels van de vrije handel zou opereren.

Ook haalden winkels en fabrikanten in de VS meerdere malen speelgoed dat in China geproduceerd was uit veiligheidsoverwegingen terug. Deze acties "brachten ernstige schade toe aan het nationale beeld van China'', aldus Wu Yi.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.