Home

Achtergrond

Halsema: energiebeleid naar milieuminister

Niet CDA-minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken, maar haar PvdA-collega Jacqueline Cramer van Milieu moet de komende vier jaar verantwoordelijk worden voor het energiebeleid.

Dat vindt GroenLinks-leider Femke Halsema. ”Ik doe een oproep aan het nieuwe kabinet om dat donderdag af te spreken in het constituerend beraad”, aldus Halsema gisteren.

Het constituerend beraad is de eerste officiële bijeenkomst van de nieuwe bewindslieden. Daarin worden de taken definitief verdeeld. CDA, PvdA en ChristenUnie spraken tijdens de kabinetsformatie al over de portefeuilleverdeling van de beoogde ministers. Daarbij stond ook het energiebeleid ter discussie. Uiteindelijk werd besloten om dat bij Economische Zaken te laten en het niet over te hevelen naar Milieu.

Volgens Halsema is dat niet verstandig. ”Energie is een cruciaal onderdeel van het klimaatbeleid. Als je dat bij Economische Zaken laat, is de eerste slag verloren. Dan worden alle beslissingen over energie genomen vanuit een economisch perspectief en niet vanuit het milieuperspectief.”

Volgens Halsema dreigt het ministerie van Milieu een ’praatministerie’ te worden als het geen zeggenschap krijgt over het energiebeleid.

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief landentuinbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.