Home

Achtergrond 283 x bekeken

Groter denken met operationele lease

Een traditionele keuze bij het uitbreiden van het machinepark is zelf investeren. Dit gebeurt met eigen middelen. Het geïnvesteerde geld kun je nergens anders meer voor gebruiken. Je kunt een euro immers maar 1x uitgeven. Het nadeel hiervan is dat de ondernemer de investering niet in een keer 100% kan afschrijven, dit is verdeeld over een aantal jaren.

Een andere manier is het aanschaffen van machines op lease basis. Lease is een vorm van krediet waarbij de kredietverstrekker, in dit geval het machinepark, aankoopt en deze gedurende een vooraf overeengekomen termijn en tegen een vaste vergoeding ter beschikking stelt aan de ondernemer, de kredietnemer. De kredietverstrekker blijft juridisch eigenaar van de geleasde goederen. Je hebt de optie om, zonder verplichting, tegen een bij het afsluiten van het contract vastgelegde prijs (de residuwaarde), aan het einde van het traject het geleasde machinepark te kopen.

Lease- en huurkoopovereenkomsten kunnen in twee categorieën worden verdeeld: de financiële leasing en de operationele leasing.
Financial lease is de meest voorkomende manier van bedrijfsmiddelen financieren. Omdat de bedrijfsmiddelen op de balans komen te staan wordt deze variant ook wel ‘on-balance lease’ genoemd. Je bent economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. Bij het einde van je contract, wordt het bedrijfsmiddel ter koop aangeboden voor een vastgesteld bedrag. De voordelen van financiële lease:
 je hebt de mogelijkheid unieke bedrijfsmiddelen te financieren;
 financiering van bedrijfsmiddelen tot het einde van economische levensduur;
 overzichtelijke kosten per maand;
 je hebt de keus om voor 100% de bedrijfsmiddelen te financieren;
 je werkkapitaal blijft onaangetast;
 nieuwe en kostbare bedrijfsmiddelen zijn direct binnen handbereik.

Bij operationele leasing verschijnt het machinepark niet op de balans, daarom wordt deze vorm van lease ook wel ‘off-balance lease’ genoemd. Je betaalt de lease-maatschappij een premie voor het gebruik van het gefinancierde machinepark. De leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. En als het contract afloopt, dan kan de ondernemer het bedrijfsmiddel tegen een van tevoren afgesproken restwaarde kopen. De voordelen van operationele lease:
 bedrijfsmiddelen verschijnen niet op de balans;
 geen negatief restwaarderisico;
 financiële ratio’s kunnen worden verbeterd;
 door relatief korte looptijden van contracten kun je sneller moderniseren;
 mogelijkheid om investeringen te doen waarop je milieusubsidies kunt ontvangen (zoals EIA, VAMIL, MIA, zie ook milieulease);
 overzichtelijke kosten per maand;
 je hebt de keus om voor 100% de bedrijfsmiddelen te financieren;
 je werkkapitaal blijft onaangetast;
 nieuwe en kostbare bedrijfsmiddelen zijn direct binnen handbereik.

Belangrijke investeringen en innovaties zijn nodig op elk toekomstig gericht bedrijf. En zeker op agrarische bedrijven. Vaak denk je bij investeren direct aan de onmogelijkheden: waar haal je de middelen vandaan? Hoe zorg je ervoor dat je niet al je werkkapitaal meteen kwijt bent aan de investeringen? Mijn motto: groter denken!
Daarom kies ik bij het uitbreiden van mijn machinepark voor operational lease. Ik zie grote voordelen in het feit dat de bedrijfsmiddelen niet op de balans verschijnen, het werkkapitaal onaangetast blijft en dat financiële ratio’s verbeterd kunnen worden. Daar komt bij dat je slim gebruik kunt maken van de mogelijkheden om te investeren in producten waarop subsidies ontvangen kunnen worden. Én je bent als ondernemer flexibeler in het moderniseren van je bedrijf.

Als ondernemer droom ik van groei, van grenzen verleggen. De meeste dromen vervliegen, simpelweg omdat de onmogelijkheden zich eerder aandienen dan de mogelijkheden. Maar zijn jullie ooit iemand tegengekomen die groter is geworden door klein te denken? Ik niet daarom: …. Groter Denken.

Of registreer je om te kunnen reageren.