Home

Achtergrond 277 x bekeken

Grote oppervlakten, groot voordeel

Er zijn legio mogelijkheden om GPS toe te passen, kunstmest strooien, mais of andere gewassen zaaien, gewassen oogsten etc. Echter op ons bedrijf zie ik geen mogelijkheden GPS toe te passen. Wij hebben ons bedrijf maar een klein aandeel grasland en gebruiken ook nog eens zeer weinig kunstmest. Het voordeel dat hier te behalen is, is zeer beperkt en staat niet in verhouding tot de investering die gedaan moet worden. Het zaaien van mais wordt uitbesteed aan de loonwerker, en deze zaait het gewenste aantal zaden per hectare. Daarnaast wordt bij de mais de kunstmest direct bijgegeven.

Voor akkerbouwbedrijven met een omvang van meer dan 80 hectare zie ik mogelijkheden. Zij kunnen tijd en geld besparen met een goed GPS systeem.
 Bij het zaaien, planten en kunstmest strooien kan overlap worden vermeden dus wordt er zaaizaad of pootgoed bespaard.
 Het GPS systeem bespaart ook tijd. Normaliter moet degene die zaait afstappen om te bepalen waar de spuitsporen komen. Dit wordt nu automatisch berekend en de chauffeur kan direct beginnen en blijven rijden.
 In het donker kan men doorrijden wanneer de machine goed is afgesteld. Zonder GPS is het dan moeilijk om te zaaien zonder overlap en in rechte banen. Met GPS is dit geen probleem. Echter moet worden opgemerkt dat het zaaien bij daglicht vaak beter gaat als in het donker afgezien van overlapping.

De keuze voor een bedrijf met meer dan 80 hectare komt voort uit het feit dat kleinere oppervlakten in verhouding evenveel voordeel met zich meebrengen maar dit is niet genoeg om een nieuw systeem rendabel te maken. Grote oppervlakten zetten meer ‘zoden aan de dijk’. Vandaar ook het feit dat in Amerika al langere tijd veel gebruik wordt gemaakt van dit systeem.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.