Home

Achtergrond 510 x bekeken 73 reacties

'Groot bedrijf gedemoniseerd'

De discussie over de schaalvergroting in de land- en tuinbouw wordt niet goed gevoerd.

Grote bedrijven worden als het ware gedemoniseerd. Dat heeft vertrekkend LEI-directeur Jan Blom vandaag gezegd in een toelichting op de inkomenscijfers in de land- en tuinbouw, die het landbouweconomisch instituut LEI elk jaar in december presenteert.

Het LEI stelt vast dat het aantal agrarische bedrijven in Nederland nog steeds afkalft. In 2007 gold dat met name voor de glastuinbouw en akkerbouw. Bij een ongeveer gelijkblijvende productie betekent dat verdergaande schaalvergroting.

Volgens Blom is die schaalvergroting noodzakelijk. "Wil je als boer en tuinder bezigblijven, dan moet je meegaan met die trend." Tegelijk vindt hij dat de discussie over schaalvergroting veel te ideologisch wordt gevoerd. "Er is sprake van politiek hobbyisme, er wordt geen goede afweging gemaakt van voor- en nadelen."

Liever praat men in sterk vereenvoudigde beelden, waarbij industrie per definitie slecht is en biologisch goed, aldus Blom. Dat terwijl grootschalige bedrijven vaak meer kunnen doen aan dierenwelzijn en milieu.

Blom mist een volwassen discussie over waar in Nederland de land- en tuinbouw de ruimte kunnen krijgen. Het debat heeft volgens hem een hoog nimby-gehalte (not in my backyard). "Bij vergunningaanvragen wordt niet gekeken welke overlast de bedrijven werkelijk veroorzaken."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Zeg vertel eens: wat is een gewone boerderij? En dan ook maar meteen wat verstaat men onder een melkgigant?

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Vanuit jou standpunt gezien heb je gelijk, Michel, maar de problemen die jij aankaartte, waardoor zijn die dan veroorzaakt? Vergelijk het maar eens met de auto, die is de tegenwoordig ook veel schoner dan tien of twintig jaar geleden maar het probleem zit hem in de aantallen. Ok, Er moet brood op de plank voor iedereen. Die investeringen die jij noemde, waarvoor de consument niets heeft (hoeven) betalen, wat is daarvan dan de oorzaak? Is dat niet gewoon de markt die voortdurend is overvoerd? Het verschijnsel, de beruchte ”varkenscyclus” heeft immers de twijfelachtige eer symbool te zijn van de onvermijdelijke conjunctuurschommelingen die een markteconomie nou eenmaal kenmerken.
  Ik weet niet of je de hele discussie hier hebt gevolgd maar ik ga niet in herhaling. Mijn kritiek is, en die is tevens aan het adres van alle dierenwelzijnactiegroepen en partijen: men doet slechts aan selectief symptoom bestrijding, enkel gericht op onderdelen van een door de overheid gepropageerde en doorgeschoten liberalisering en marktgerichte voedselvoorziening. Daarvoor moet je bij de overheid zijn, die de spelregels van het marktprincipe hanteert.
  Alle andere consumenten voordelen van deze doorgeschoten ideologie willen deze groeperingen wel graag behouden. Overigens, nog mijn complimenten voor de nette reactie.

 • no-profile-image

  gli

  Vergelijk de reacties van Hertog Jan, Bommel van 21 december 2007 17.09 uur, eens met die van Henk, Michigan van 21 december 2007 18.12 uur.
  Met wie je het eens bent laat ik nu even in het midden. Alleen vind ik wel dat er een enorm verschil in benadering van het probleem is. Laat men vooral degenen die een andere opvatting hebben dan jij voor staat in zijn/haar waarde laten. Dat is een gezonde discussie!!

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Hé Henk, een heel royaal gebaar om ons allemaal uit te nodigen, maar je ontwijkt mijn argumenten. Dat het welzijn en comfort op grote bedrijven weinig te wensen overlaat geef ik toe, daar gaat het mij ook niet om. Wat betreft de huidige melkprijs, ik vind het toch knap dat RvB helemaal in zijn eentje de Europese melkprijs omhoog kan praten, ongelofelijk knap zelfs.
  Ik heb de drijfveren, de diepere motieven van de megaondernemer genoemd, dat het gros van de melkveehouders andere motieven hanteren. Ik heb geprobeerd aan te geven dat het steeds terugkerende probleem van overproductie in de landbouw bij de megabedrijven liggen en niet bij het doorsnee gezinsbedrijf. Ik heb met het voorbeeld van de Groningse Herenboeren een link proberen te leggen tussen oorzaak en gevolg. Je hebt nog geen enkel argument kunnen weerleggen, intussen draaf je maar door over hoe goed je bent en blijft opscheppen over de enorme bult perspulp ( sjonge jonge wat ben ik onder de indruk). Dat je mijn standpunt wat betreft die enquête onder varkenshouders niet hebt begrepen, het zij je vergeven. Maar dat je de mening deelt dat er teveel varkenshouders ( en zeer waarschijnlijk dus ook teveel melkveehouders) zijn, dat vind ik diep triest. Dat zegt veel over jou.
  Het demoniseren van megabedrijven ligt voor een deel bij die ondernemers zelf. Enkele voorbeelden: Mijn melkmachineonderhoudsmonteur had het volgende verhaal. Op een beursstand van zijn baas was hij in gesprek met drie heren. Strak in het pak met een stropdas a lá Fortuyn. Toen de monteur zich liet ontvallen dat ze thuis ook melkvee hadden verstomde het gesprek. De heren strekten hun rug en maakten zich als het ware een kop groter. ”Hou veul quotum hebben joe”, was de eerstvolgende priemende vraag.

  Een neef van een collega hier uit de buurt, (die ook bezweken is voor het van Bakelvirus) stond al bekend als een opschepper. Het was bekend dat hij in Indiana technisch prima draait, maar kort na zijn emigratie privé het een en ander te verwerken kreeg.(vrouw ervan door met een ander met achterlaten van twee klein kinderen) Toen hij een keer terug was werd hem bij gelegenheid gevraagd hoe het hem ging. Zijn antwoord was: ”ik melk nu één miljoen kg. in de maand, en ik ga naar drie miljoen.
  Kijk van zulke heren zakt je toch werkelijk de broek vanaf. Hun ” way of live ” tot norm verheffend, ondertussen straalt de minachting voor de gewone (kleinere) melkveehouder eraf. Met dergelijke heren, zich wentelend in hun zelfgenoegzaamheid om aan hun gerief te komen, heb ik het helemaal gehad.

 • no-profile-image

  René

  Ik ben het helemaal met de vorige schrijver eens, laat het gezinsbedrijf op een fatsoenlijke manier bestaan!

 • no-profile-image

  Corjan

  Hey Bommel koop een vliegticket en ga eens rustig in de States rondkijken. Dan weet je wel beter, en schijf je nooit meer zo'n reactie als de laatste.

  Het zwakste punt van een klijnere boer is, dat emotie teveel in de weg zit!!!!! en de cijfers niet laten spreken. Dus bv boven zoveel % nageboortes wordt de voerman aangesproken, en een kleinere boer heeft aan gebrek aan betrouwbare cijfers nog niks door

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Op je teentjes getrapt Henk, je kunt wel romanschrijver worden. Nee, het niets psychisch hoor maar is het misschien mijn non-conformisme dat jou plaagt?
  Even tussendoor iets voor Bert.
  Of het doorsnee bedrijf in Nederland nou doorgroeit naar 70 of 80 of 100 koeien, daar gaat in deze discussie niet om maar om, maar om welk type bedrijf hier nou eigenlijk wordt gedemoniseerd en waarom. Net nog een reportage gelezen van een melkveehouder die met 45 koeien van de grupstal omschakelde naar een ligboxenstal met een robot, en daarmee de koning te rijk was. Wat is daar mis mee? Maar jou opmerking over Ot en Sien doet me denken aan wat mijn veearts ooit sprak. En dat heeft te maken met hoe kunstmatig en kwetsbaar de economie in de VS is geworden dat aan het olie-infuus ligt, de zwakke dollar, het enorme handelstekort (gefinancierd door Azië) en het steeds nijpender zoetwatergebrek waar ook de landbouw last van gaat krijgen. Hoe kwetsbaar ze zijn, als er alleen maar meer grote bedrijven over zijn met hun afhankelijkheid van aanvoer van water, voer en energie.

  Die veearts zei het eens volgende: Als het er echt op aan komt ( in geval van crisis of nog erger) kun je beter 100.000 keuterboertjes hebben dan 1000 grote boeren, dan is er tenminste nog iets te halen, want ze weten je te vinden als de nood hoog is. Maar daar wil niemand graag bij stilstaan, zeker niet in het machtige Amerika, dat van bevrijder tot een arrogante supermacht is geworden.
  En dan nog iets over oorzaak en gevolg. Begrijp me goed, ik moet niets hebben van Moslimterreur en geweld, maar heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom die Moslimsfundamentalisten bv. zo`n hekel hebben aan Amerika? Waarom ze het uitgerekend het WTC gebouw aanvielen? Een tipje van de sluier wordt opgelicht door Fatima Mernissi in ” Islam and democraty”.


  ”het westen is militaristisch en imperialistisch. Het heeft andere naties `getraumatiseerd` met zijn `koloniale terreurdaden`. Het `individualisme`, dat waarmerk van westerse cultuur, is `de bron van alle problemen`. De westerse macht is `vreesaanjagend`, het onderdrukt onze `ontwikkelingscapaciteiten` en dringt ons dagelijks leven binnen met zijn ``geïmporteerde producten` en televisiefilms die de ether vervuilen. Het is een macht die ons `onderdrukt`, onze `markten overspoelt` en onze `hulpbronnen`, `initiatieven` en `ontwikkelingsmogelijkheden` beheerst”.

 • no-profile-image

  Jan

  We kunnen ze er allemaal bij halen; Pim Fortuin, kapitalisme, communisme, Pim, God of Allah. Uiteindelijk zullen toch de technische mogelijkheden de omvang van de bedrijven bepalen. Dat is ook het grote verschil met vroeger toen veel werk nog met de hand moest. Neem van mij aan dat als de techniek en de kennis er is om de bedrijven te vergroten dan houd je dat niet tegen.

 • no-profile-image

  henk

  Ha , nee hertog jan niet op de teentjes getrapt ,maar wel verbaasd dat er nog mensen zo kortzichtig denken . Die opmerking van jou naar gert over die boer met 45 koeien omgeschakeld naar robot en nu koning te rijk is , buitegewoon goed en ik wens alle kleinere boeren het beste wat ik in iedere reaktie zet . MAAR ZIT NIET VAN DIE ONZIN UIT KRAMMEN OVER DE GROTERE . Die 30 man die bij mijn werken hebben ook allemaal stuk voor stuk een gezin en zijn ook de koning te rijk dat ze werk hebben en geld verdienen om te besteden . Het is meestal veel socialer op een megebedrijf dan op een gezinsbedrijf ivm vrije dagen en vakanties en dat is ook het probleem om het gezinsbedrijf te behouden ,niet 24-7 want de jongeren willen een socialer leven . Je hebt het over overspoelen van de markt , nou ik weet niet waar je dat vandaan haalt maar het lijkt er hier op dat er overal een tekort van is en volgens mij ook in europa is het niet? Hoeveel koeien waren er voor de superheffing in nederland en nu ? Hier in MI zijn er lang niet zoveel koeien dan 15 jaar terug , want toen molk iedereen een paar koeien . De wereldbevolking groeit en groeit en daar zal toch ook productie in mee moeten gaan .De lage dolar helpt ons alleen maar met het exporteren van melkprodukten naar oa europa vanwege hun quota en jullie worden er bijzonder mee geholpen met de import van mais , want als de dollar hoog was dan stonden er wel een paar bordjes in de tuin in europa .En het is te zot om over te praten over wat in NY gebeurde je zegt je staat er niet achter maar je moet het toch wel even noemen dus sta je er wel een beetje achter . En dat kom jij zogenaamt met die vrome bek op voor de gezinsbedrijven ! Weet jij hoeveel onschuldige duizende gezinnen er uit elkaar gerukt zijn en jij zit te zeiken over een neef van een collega in indiana die gescheiden is omdat hij een groot bedrijf heeft ? Ga toch snel fietsen man der is echt iets mis met je en zeker al omdat je die boeken van Fatima Mernisse leest , dat verteld me al genoeg over jou . Je zou eens wat minder van die troep boeken moeten lezen en je bezighouden met de dingen waar je goed in bent , maar dat zullen er verrot weinig zijn als ik zo jou verhaaltjes leest ! Iemand noemde in een van zijn reakties dat grote boeren terroristen waren maar het lijkt erop dat hertog jan de grootste is !!!!

 • no-profile-image

  Henk

  Ppppphahahahahahahahahahaha ,hertog jan bedankt voor je compliment , ik zie er jong uit en ik ben nog jong , maar een puber ?.Toch onvoorstelbaar hoe slecht jij lezen kan ! Ik kan niet terug vinden dat ik heb geschreven dat een kleinere boer slecht is , maar de stempel word door jullie op ons gezet dat wij slecht zijn , maar dat wil maar niet door die harde kop van je lijkt het ! Jij schrijft letterlijk : "boeren met 40 koeien hebben hart voor de zaak en geven de dieren verzorging die ze verdienen DIT IN TEGENSTELLING TOT DE GROTE BOEREN . En dat grote boeren nooit koeien en kalveren verliezen heb ik ook helemaal nooit gezegt ! Maar dat verhaaltje uit het boek van "gerrit de keutelaar" doet je toch wel een beetje pijn lijkt het ! Maar je zegt het zelf al dat je er niks maar dan ook niks van af weet alleen een stukje gelezen in veeteelt ...nou nou nou ! Net wat Corjan je probeert te vertellen koop een ticket en kijk eens naar de megabedrijven en gegarandeert dat je nog wat opsteekt ook , ondanks die harde kop van je. Wat jou hele probleem is buiten het feit dat je emotioneel bent en mischien andere pshy. problemen ,is wat ik al eerder zei en waar dit over ging een onvolwassen discussie wat pubers doen, praten en denken alles te weten maar ze weten het nog niet , leuk he :) Zo kom eens naar de state man en verlaat je kleine wereldje eens en verruim je blik eens . zodat je weet waar waar je over praat voordat JIJ iemand anders zijn schoenen vuil maakt. En gerrit , het lijkt erop dat je binnenkort weer een vergadering hebt van campina over de nieuwe fusie . Ik hoop dat er geen koe hoeft te kalven .MERRY CHRISTMAS :)

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Slaap boertje slaap, buiten loopt enkel nog een schaap.
  Een schaap met witte voetjes.
  Binnen liggen er de opgevoerde turbokoetjes.
  Op de been gehouden door superdiermanagement.
  Ook bekend als diermishandelement.
  Halaluja blaat het schaap,
  ik zie geen boeren meer op klompjes.
  Nu concurrentie heeft afgedaan is het met de boer bergaf gegaan.
  Ach wat jammer t'is voorbij,
  geen leven meer op de gewone boerderij.
  Opgeofferd aan de grootheidswaan van de melkgigant.
  Zo werd de trotse boer, "een stranger op zijn eigen land".

 • no-profile-image

  Gait Googel

  Uhh mensen -zo wit als een pier- ....dat zoeken wij ff op.
  zoekmachine go!!!
  19 hits voor:
  The Michigan klier.
  Nog een keer met andere zoekmachien ennn....bedoelde u misschien:
  The stranger not from
  Michigan?
  yes!....sorry can't fine another stranger like the man from Michigan.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Om te beginnen, ik heb alle reacties gelezen en ze staan meest aan jou zijde, maar jou reactie vond ik de arrogantste van allemaal. Zo van ”kijk mij nou eens”. Je lijkt wel een puber. Verder, wat doet het ertoe als ik iemand citeer, het zal jou wel niet passen want dat raakt het geweten, nietwaar?
  Ja ik lees ook wel eens wat, nog niet zolang geleden stond er een artikel
  in veeteelt van een grote melkveehouder in de VS die ronduit toegaf dat hij pas geld ging verdienen toen hij zijn koeien als nummers ging beschouwen. Als ze niet aan de eisen
  voldeden, dan waren ze goed voor de slager, en dat is gemiddeld heel wat eerder dan hier in dat ouderwetse Europa.
  Je maakt mij niet wijs dat er op jouw bedrijf nooit een koe of een kalf verongelukt, ondanks je mooie verhaaltje.
  En nee, ik heb niet het modernste mobieltje, dat zal me ook worst zijn. Wel al vele jaren
  een prima management programma. Hoewel het gros van de Nederlandse
  melkveehouders nog zonder dit gemak zit, zijn ze daarom nog geen slechte boer zoals in jouw boekje.
  Over iemand anders zijn schoenen vuil maken gesproken, dag Henk,
  het ga je goed.

 • no-profile-image

  varkensboer

  Bedankt voor de uitnodiging Henk, maar ik geloof niet dat het er gezelliger op wordt als ik met Gerrit en Hertog Jan een uurtje of 9 in het vliegtuig moet zitten.
  Ikzelf ben meer een man van grote lijnen en zal het spoor in de discussie, met beide heren, die onvermijdelijk zal gaan komen al snel bijster raken.
  Vorige zomer ben ik in Holland Michigan geweest, zit je daar ook in de buurt ?

 • no-profile-image

  Corjan

  Ben nu meerdere keren op grote bedrijven (1000+) geweest en ben vooral onder de indruk van de koe comfort en kennis die op de bedrijevn aanwezig is!!!!!!!!!!!!!!Mensen zoals Gerrit zijn dus heeeeeeel slecht op de hoogte, en roepen maar wat. K'zou liever koe bij Henk zijn dan bij Gerrit!!!!

 • no-profile-image

  p.

  Bah, werkelijk dat jullie zo op elkaar liggen te zeiken te zielig voor woorden. Ik wil dan ook nog ff snel wat kwijt, dat zielig gedoe over groot of klein is te onnozel voor woorden mij pa had vroeger 15 koeien nu melkt hij er 100 dat in 30 jaar tijd tel maar lekker door zou ik zeggen, die groei is er en moet er zijn. Gerrit nou beetje lopen zeiken kan je wel dat is t probleem met de hele land en tuinbouw iedereen loopt te zeiken op elkaar. Weet je wat ik hoop? Dat de bedrijven maar snel verdubbelen, dat daarmee de bedrijven groeien en dat we nog maar de helft aan boeren en tuinders over houden. 1 je staat met meer macht in je handen, 2 je hoeft niet met 30 man te discussiëren maar met 1 dat gaat veel sneller. Verder heb ik het gevoel bij die mensen die tegen grote bedrijven zijn: Dat ze allemaal ergens eind 40 of nog ouder zijn, geen opleiding afhebben, bedrijf op de afgrond hebben staan, buurman met 1000 koeien hebben. En dit alles maakt je tot een bange schijtlaars die niet met de tijd mee durft,nog ergere het niet kan en uiteindelijk het stiekem wel wil maar toch kei hard nee roept, omdat je t niet kan. Ja dat is het probleem nog wel. BOER WORDEN OMDAT JE PA T WAS?? Laat me niet lachen zorg dat je goed geleerd heb waar je t over hebt. Heb je nog een zoon die het over wil nemen, stuur die maar eens eerst naar een MAS neen liever een HAS zodat die weet waar die het over heeft.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Ik ben absoluut voor vrijheid, maar ik ben niet voor absolute economische vrijheid want dat leidt alleen tot slavernij van ”nooit genoeg”. De meeste mensen kunnen nou eenmaal slecht met de hun gegeven vrijheid en verantwoordelijkheid tov hun medemens omgaan. Hun argumenten zijn verdacht en rieken naar eigenbelang.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Hé, Henk uit Michican, je mag dan een flinke vent wezen maar ben je ook niet een " heel" klein beetje arrogant?
  Vakbekwaamheid is een gave dat niet iedereen in dezelfde mate is gegeven, desondanks hebben veel “gewone boeren meer liefde voor hun vee dan de managers van die megabedrijven waar de beesten niet meer dan een nummer zijn. Maar zaken zoals vakbekwaamheid, ambitie, maar ook de duistere drijfveren van de mens ( hebzucht, hang naar status, macht etc.) spelen een rol in wat de mens maakt tot een, en wat tegenwoordig wel erg op een voetstuk staat, en heel mooi is verpakt in de omschrijving van de ”succesvolle ondernemer”.

  Hebzucht is de kurk waar het kapitalisme op drijft. Kapitalisme is, zo schrijft Schumpeter, niets anders dan de rationalisering van de hebzucht.

  “Het kapitalisme, gedreven door de technologie, is begonnen aan een ware triomftocht.
  De ideologie van de vrije markt en de ondernemingsgewijze productie is verheven tot wereldgeloofsartikel nummer een, inclusief alle uitwassen die dat met zich meebrengt. Uitwassen als ongebreidelde verrijking, casinokapitalisme, verpaupering en uitbuiting, rechteloosheid, normloosheid en immoraliteit, maffiapraktijken, criminaliteit en cultuurrelativisme en excessief consumentisme. Het leven als een groot feest, zonder verdriet, contemplatie(vrome overpeinzing) en idealen”.
  Is het de opmaak naar de ultieme gekte, door niets en niemand meer gecontroleerd. Of zijn het slechts de voortekenen van het naderende einde van het kapitalistische systeem”? (Door Pim Fortuyn).

  Zalig Kerstfeest.

 • no-profile-image

  Ada

  Beste collega's,
  Het is nu eenmaal een wetmatigheid dat schaalvergroting op dit moment de enige toekomst is voor de meesten van ons is. De plaatselijke bakker, slager, groenteboer, postkantoor, verpleeghuis, basischool, enz. enz. zijn ons allemaal al voorgegaan. Als consument willen we toch ook zo voordelig mogelijk leven.... De hele maatschappij doet aan schaalvergroting, wat geeft ons de illussie, dat wij als agrarische sector aan de schaalvergroting zullen ontkomen. Wees creatief, kijk naar je mogelijkheden en kies wat voor jou en je gezin het beste is. Succes, Ada

 • no-profile-image

  Arend

  De meeste shit die ik hier lees staat wakker dier onder.Je was toch voor de beestjes ga dan in een kinderboerderij werken mischien leer je daar nog iets.Van schaalvergroting heb je geen verstand.moet je je hoofdje niet over breken.mischien kunnen ze dat houten blok beter gebruiken voor spijkerslaan

 • no-profile-image

  hobby boer

  Inderdaad een geneuzel van die grote bedrijven. Als het echt ondernemers waren dan stopten ze vandaag nog. Renedement over het eigen vermogen en een behoorlijke beloning voor eigen abeid hebben ze nog nooit aan gedacht,
  Al je als boer(en gezin) geen hart hebt bij je werk, heb je maar één ding te doen: Stoppen, incasseren en ander werk zoeken of echt ondernemen.

 • no-profile-image

  Henk

  Het is een economische wetmatigheid die je in alle ander sectoren ook ziet, schaalvergroting omdat de marges per product teruglopen. Wil je de gezinsbedrijven koste wat kost in stand houden - wat overigens heel mooi zou zijn - dan moet je in gaan grijpen in de markt, hieropvolgend kan het niet anders dan dat er weer een subsidiestelsel ontstaat om dit in stand te houden. Willen we dit ?

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Kijk dat bedoel ik nou, als ik het over een puber heb dan heb ik het niet over jouw uiterlijk. Hoe zou ik dat moeten beoordelen?
  En Henk, je liegt dat je barst, ik schreef alleen het volgende:
  ”Vakbekwaamheid is een gave dat niet iedereen in dezelfde mate is gegeven, desondanks hebben veel “gewone boeren meer liefde voor hun vee dan de managers van die megabedrijven waar de beesten niet meer dan een nummer zijn”. Met dat tenenkrommende verhaaltje over Boer Gerrit en zijn 40 koeien suggereer je toch zelf dat er bij jou nooit iets misgaat?
  En Henk, waar heb ik gezegd dat een koe per sé een naam moet hebben?Als je, als echte koeienliefhebber, hoeveel koeien heb je dan nodig om te bestaan? 80? 100? Je geeft zelf al aan dat het gemiddelde in Michican en misschien in heel de VS op ongeveer 100 koeien ligt. Zijn dat dan allemaal armoedzaaiers? Bij mega bedrijven gaat het al helemaal niet meer om het kale bestaan, daar spelen die andere drijfveren, die ik al noemde, een belangrijkere rol. Dat je met die omvang gemakkelijker personeel kunt inschakelen om een kalvende koe te helpen is een feit, en dat het vee beter gemanaged wordt dan bij iemand die er alleen voor staat. Maar mag ik je ook herinneren dat je zonder personeel al helemaal niet de Herenboer kunt spelen. Het gaat mij vooral om die houding die je uitstraalt. Was het niet de houding van de Groningse herenboeren die destijds een rol speelden in het ontstaan van het Groningse communistische bolwerk? Waren het niet die herenboeren die neerkeken op de keuterboertjes en dat nog steeds doen? Ze kunnen die kleintjes wel weg kijken want die staan hun expansie in de weg. Nee, dit is geen fabeltje, om een voorbeeld te stellen: naar een enquête onder de varkenshouders ten tijde van de zoveelste crisis, waren het de kleinere varkenshouders die meenden dat er een teveel aan varkens was. Van de grote varkenshouders echter was een meerderheid van mening dat er teveel varkenshouders waren. Maar zeg nou zelf, wie leggen nou het meeste beslag op de schaarse productiemiddelen, wie verstoren regelmatig het fragiele marktevenwicht? Als we het over de demonisering hebben, laten we dit subtiele onderscheid dan ook even meenemen.
  Al sinds de oprichting van de EU is het landbouwbeleid gericht op modernisering, schaalvergroting en sanering. Dit noemt men ook wel ”de landbouw gezond maken”, (c.q. bestendig of bestand tegen lage prijzen). Alsof het gaat om het uitroeien van een besmettelijke ziekte. Het gaat zelfs zover dat er stemmen opgaan om schaalvergroting te verbieden voor die bedrijven die niet tot de 25 % beste behoren. Voor zover ik weet staat de economie en het kapitaal ten dienste van de mens en niet andersom. Maar het doel heiligt blijkbaar de middelen. OK, als je Herenboer wilt zijn gedraag je dan ook als een gentleman en laat ook de doorsnee melkveehouder in zijn waarde. Merry Christmas for everyone.

 • no-profile-image

  gli

  Mensen,
  Hou alsjeblieft op met dit gekif! Dit slaat nergens op. Als je een reactie geeft doe dit: a. Met onderbouwde argumenten; b. Laat iedereen die dit ook doet in haar of zijn waarde en c. Verlaag je niet door er een ordinaire scheldpartij van te maken of uitdrukkingen te gebruiken die beneden peil zijn.
  Anders vind ik dat een redactie er verstandig aan doet de mogelijkheid van reageren af te bouwen.
  Goede feestdagen en een gelukkig 2008 toegewenst!

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  He Gert, hier Een interessante stukje over de invloed van schaalvergroting en megabedrijven van wijlen Pim Fortuin in ”De verweesde samenleving”, pag. 203-204.

  ”De bovenklasse, de elite internationaliseert in rap tempo en blijkt Nederland dus niet echt interessant te vinden. Zij wordt in rap tempo Europeaan en als het even kan wereldburger. Haar oriëntatie in cultureel en economisch opzicht is de wereld, letterlijk. Zij laat de onderklasse en grote delen van de middenklasse die dit perspectief niet hebben, verweesd achter. Zij vindt het zelfs niet nodig haar een perspectief te schilderen, een beleid te ontwikkelen waarin de regio, de natiestaat en de groter verbanden op Europees niveau een plek krijgen, waardoor de wereld ook voor hen, die grote sprongen niet kunnen maken, herbergzaam blijft.

  Het afzweren van het maakbaarheids-ideaal genereert een egocentrische, verantwoordelijkheid ontlopende en onverschillige elite. Het bevordert de segregatie van ons soort samenlevingen, tast de samenhang aan en leidt tot een uitermate gevaarlijk cultuurrelativisme.
  Buitengewoon teleurstellend in deze is het optreden van de Christen/democratische politieke formatie in onze samenleving. Zij heeft op geen enkele manier het antwoord op de hierboven abstract aangeduide maatschappelijke desintegratie processen. Sterker nog, het antwoord bij uitstek, het moreel geïnspireerde antwoord, blijft zij volkomen schuldig. Aan alle desintegratie bevorderende schaalvergrotingsprocessen heeft zij niet alleen van harte meegedaan, maar heeft ze ook nog ontworpen ook. ( Zie Max Weber, Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus, 1905).
  De Christen democratie is volstrekt ongeloofwaardig als zij aan komt met het concept van de zorgzame samenleving en tegelijkertijd wet en regelgeving indiceert die kleinere verbanden vernietigt of op zijn minst het leven buitengewoon moeilijk en onaangenaam maakt. Dit is het resultaat van de omvorming van een ideële beweging die wel degelijk de maakbaarheid in het vaandel schreef, al was het besef diepgeworteld aanwezig dat dit een maakbaarheid was die zondige mensen nu eenmaal aankleeft, maar die opgaf voor de macht, de dans om het gouden kalf. De omvorming van deze ideele partij in een technocratische bestuurderspartij is, in haar termen gedacht, niet minder dan blasfemie, alle ideologische rimram over goed rentmeesterschap ten spijt. Christus zou deze bestuurlijke sjoemelaars zonder omwegen uit zijn Tempel hebben verjaagd. Zij zijn de farizeeërs van deze tijd”.

 • no-profile-image

  jolanda

  WAAR GAAT DEZE DISCUSSIE OVER?
  elke achterlijke reactie die hier gepubliceerd wordt brengt schade aan aan de hele sector. groot of klein. mensen houd je mond en ga doen waar je goed in bent!

 • no-profile-image

  henk

  GLI mee eens ,maar als ze je om te beginnen niet in waarde laten krijg je die taferelen . Niks mis mee , dat noemen we gewoon een discussie en soms gaat dat er wel eens flink aan toe maar dat doet geen pijn en sommigen worden er een beetje wijzer van . Aan die reakties van (kan het bijna niet uit mijn mond krijgen) rijmt op "mensen zo wit als een pier" geven we gewoon geen reaktie want zo laag willen we toch niet gaan ?!!! Ja de perspulp is denk ik wel de helft goedkoper dan in nederlend en jij zal wel niet bij mij geweest zijn want ik zit niet bij die club . Overigens moeten jullie heel blij zijn met nederlands mega boer daar want die zorgt er toch maar even voor dat jullie een hogere melkprijs krijgen om maar niet te vergeten , hertog jan en gerrit . Als RvB dat clubje van campina niet wakker had geschut , hadden jullie nog zo'n beetje 28 centjes voor de melk gehad ipv de gem 37 nu ! Aplaus dat er zulke mensen zijn is het niet hertogjan 't zijn weer die megaboeren ,maar die kleinere profiteren er toch maar weer lekker van mee zo stiekem .!! adios:)

 • no-profile-image

  henk

  Goed verhaal hertogjan maar het raakt zoals altijd kant noch wal . Waarom moet je de groningse boer en de varkensboer er nu weer bij betrekken . En nee de gemiddelde michigan dairyfarmer is geen armoedzaaier , hij heeft 100 koeien wat ik schreef .Er zullen armoedzaaiers tussen zitten en ook hele goeien net zoals in nederland , daar ging het ook niet om, het gaat erom dat jij gewoon niet half weet wat er in de sector aan de hand is . Zoals varkensboer schreef ,dat het tijd is dat de melkveesector zich gaat ontwikkelen want die lopen behoorlijk achter . Was het niet een rabo topman die daar iets over schreef niet zo lang geleden in een vakblad ? Maar voor de zoveelste maal , het maakt niks uit als je klein wilt blijven , maar zit niet tegen de bedrijven aan te schoppen die wel willen ontwikkelen en groter willen worden , want geloof mij ,daar heb jij nog geen kaas van gegeten en dat is nou ook het hele probleem ,men weet het niet dus......dan zal dit wel en ed . Ik denk dat je blij moet zijn dat er megabedrijven zijn , want die maken de prijs voor jou supplements alleen maar goedkoper !! zodat je niet helemaal over hoeft te schakkelen naar camping of mini storage .Maar campings moeten er ook zijn want als ik naar nederland op vakantie gaat kan ik mischien bij jou op de camping of is er ook een hotel in het dorp ? En varkensboer kom gezellig langs en mischien kan je gerrit en hertog jan ook meenemen !!! HAPPY NEW YEAR !:)

 • no-profile-image

  Henk

  Het is een economische wetmatigheid die je in alle ander sectoren ook ziet, schaalvergroting omdat de marges per product teruglopen. Wil je de gezinsbedrijven koste wat kost in stand houden - wat overigens heel mooi zou zijn - dan moet je in gaan grijpen in de markt, hieropvolgend kan het niet anders dan dat er weer een subsidiestelsel ontstaat om dit in stand te houden. Willen we dit ?

 • no-profile-image

  Nico

  quote Hertog Jan: "Maar zeg nou zelf, wie leggen nou het meeste beslag op de schaarse productiemiddelen, wie verstoren regelmatig het fragiele marktevenwicht?" In mijn ogen zijn dit toch de kleine bedrijven. Gelegenheidsmesters, hobbyboeren. Dat de zaken op een groot (mega?) bedrijf beter in orde zijn staat buiten kijf. Zij beschikken over een aggregaat zodat koeien niet 2 dagen de melk op hoeven houden bij stroomuitval. De vraag is echter of je zo groot wilt zijn. Kun je het managen, aan hoeveel personeel kun je leiding geven. DAT zijn de essentiele vragen die er toe doen bij de keuze voor opschaling. Ieder heeft zo zijn kwaliteiten, en maakt zijn keuzes. En iedere keus is te respecteren, groot of klein. Maar loop aub niet te drammen, zeuren en wijzen naar een ander. Klagende boeren moeten ze gewoon 20% korten op het melkquotum, dan wordt de sector vanzelf positiever.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Megabedrijven, efficiëntie ten top, of een doel op zich?
  Grote bedrijven zijn op zich efficiënter ware het niet dat het een heel leger van managers
  de mogelijkheid heeft geboden zich in de toplaag te nestelen.
  Laten we oorzaak en gevolg maar eens omdraaien; alleen fusies en schaalvergroting bij scholen en ziekenhuizen bieden managers een kans op promotie.
  Het begrip management bestond 25 jaar geleden nog nauwelijks. Thans heeft het zich ontwikkeld tot een miljardenverslindend doel op zich, dat talloze bedrijven en vooral ziekenhuizen in de grootste moeilijkheden brengt.

  Het schoolhoofd op de lagere school komt aan lesgeven bijna niet meer toe. Hij moet dagelijks vele beleidsnota en e-mails beantwoorden. 80 procent van het budget voor het lager onderwijs gaat inmiddels op aan de dure bestuurders toplaag, die onophoudelijk nieuwe voorschriften uitvaardigen. Elke gemaakte afspraak staat voortdurend ter discussie.
  Over efficiëntie gesproken.
  Hier een stukje van Prof Smalhout over de toenmalige minister van Landbouw tijdens de MKZ crisis:

  Minister Brinkhorst, de door talloze Nederlanders om zijn arrogantie gehate uitvoerder van het eurolandbouwbeleid, wordt echter door het hogere management gezien als een `krachtig bestuurder`. Hij zou keihard zijn maar wél recht door zee en vooral duidelijk. NRC/Handelsblad stelde zelfs dat Brinkhorst als dienaar van de publieke zaak een standbeeld verdient, omdat hij `bereid is het populisme te trotseren`. Dit soort kreten hebben wij vaker gehoord. Ze voeren vrijwel altijd tot massagraven en andere gruwelijkheden.
  Laurens Brinkhorst en alle Europese EU-autoriteiten beseffen niet dat ze inmiddels de hogepriesters zijn geworden van een macabere godsdienst. In die spijkerharde religie zijn de geloofspunten geen barmhartigheid, liefde of mededogen, maar geld, grootschaligheid en efficiëntie. Het is de eredienst aan Mammon, de oppergod van het barre materialisme. Het gebedenboek van de Euro-Mammon staat vol met de nieuwe termen van het eurogeloof, zoals winstmarges, productienormen en exportcijfers. Het Brusselse psalmboek bezingt de lof van de productieresultaten veto´s, bio-industrie en kosten-batenanalyses.
  Dat levende dieren in dit systeem gereduceerd zijn tot dingen, producten, voorwerpen of eenheden, dringt nauwelijks tot de supermanagers door. Veelal hebben deze ook geen enkele persoonlijke binding met landbouw, dieren of boeren. Ze regelen alles vanachter hun bureau en hebben beslist geen boodschap aan het verdriet van zoveel mensen. De geschiedenis heeft echter geleerd dat iedere vorm van culturele meedogenloosheid zich uiteindelijk altijd keert tegen de mens zelf. Met hetzelfde gemak waarmee op economische gronden honderdduizenden dieren zijn afgemaakt, zullen straks mogelijk ook hoogbejaarden, ernstig invaliden, chronisch zieken en zwakzinnige kinderen efficiënt uit de maatschappij worden verwijderd. Het geeft in dit verband te denken dat Laurens Brinkhorst van dezelfde politieke partij is die kort voor Pasen de loftrompet stak over de euthanasiewet en de zelfmoordpil van Drion.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Net wat je zegt Jan, de techniek hou je niet tegen, al heb ik wel eens de indruk dat dat het enige terrein is waar vooruitgang wordt geboekt. Er wordt wel vaker gescholden op dit soort intellectuelen die de vinger op de zere plek leggen. Zij zijn echter wel vaak het geweten van de samenleving.
  En, grootgenieter, als je geen betere tegen argumenten hebt kun je misschien zelf beter wat inbinden. Luister ook eens naar de toespraak van de Koningin, of heb je dat ook sch… aan?

 • no-profile-image

  boeren=

  Inderdaad gaaaaaaaaaap, meneer de terrorist. De boeren zijn opgeofferd aan consumenten, zoals u, die niet willen betalen voor voedsel. Schrijf maar eens een stukje over de hypocriete mensen, zoals u. Maar dat kun u niet, want het is veel makkelijker om iemand anders de schuld te geven. En dat het platteland verloedert klopt, maar dat komt doordat akelige mensen, zoals u, zonder kennis van zaken de boel lopen te verknallen op het platteland. Ben benieuwd wie uw voedsel moet gaan produceren als de boeren er de brui aan geven? Maar daar hebben de domme specialisten, zoals u, nog nooit over nagedacht. En met een goede oplossing komen lukt u ook niet, want het is namelijk heel erg makkelijk om een beetje commentaar te leveren vanuit uw luie stoel. Maar vertel nou eens eerlijk, wat hebben jou scheldpartijen nu bijgedragen aan veranderingen in de landbouw ?? Ik weet het antwoord, helemaal niets, 0,0 , zero, nothing.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Jou opmerking over de voortgang der techniek is juist Jan. Maar het is onjuist te stellen dat megabedrijven de voortrekkers zijn van innovatie. De techniek hou je niet tegen, ook niet zonder megabedrijven. De revolutie van de melkmachine heeft de schaalvergroting mogelijk gemaakt en toch niet andersom. Ook het neusje van de zalm wat betreft innovatie, de melkrobot vindt maar zeer sporadisch ingang op megabedrijven, maar juist op die bedrijven waar vreemde arbeid een probleem is of wordt. Dat is dus geen argument. Het enige punt is dat ”praktijkrijpe” innovatie op megabedrijven iets sneller op de praktijk wordt getoetst of uitgeprobeerd.
  De vraag is of je de inrichting van de maatschappij volledig wilt laten sturen door de mogelijkheden der techniek. En zo ja, waarom? Begin vorige eeuw heerste er onder de Europese elite ook een zweverige extase (euforie) over de voortgang en de mogelijkheden der techniek.
  Is het nu ook weer de wal die het schip zal keren?

 • no-profile-image

  Michel

  Hertog Jan uit zijn zorg over het feit dat schaalvergroting het enigste is waarop vooruitgang wordt geboekt. Dit is pertinent onjuist en getuigd van te weinig kennis. De varkenshouderij is de laatste jaren enorm bezig geweest met oa. Diergezondheid, milieu en voedselveiligheid. De gezondheid van de varkens was altijd al goed maar door veel onderzoek en inspanningen is de gezondheid van de veestapel nog beter geworden oa. door SPF en strikte hygiëneprotocollen. Ook ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest als vandaag de dag. Dit door intensieve controle op verbodenstoffen en het IKB. Dit zijn allemaal investeringen geweest waarvoor de consument niets heeft voor betaalt. Ook heeft de varkenshouderij het NH3 probleem opgelost door het bouwen van groen label stallen. De sector heeft dat allemaal zelf gefinancierd. Hierdoor is een stuk schaalvergroting gewoon noodzakelijk om allerlei investeringen te blijven doen ten behoeve van oa. gezondheid, welzijn en milieu. Het zou Hertog Jan sieren als hij eens een groot compliment zou maken naar de sector voor alle goede gedane zaken in plaats van altijd maar kritiek te leveren waarmee wij toch niets mee kunnen.

 • no-profile-image

  lonesome stranger (not from michigan)

  Oh lonesome me,
  so far away from Hollandhome.
  Only cows and people who are thinking like cows overhere.
  My own bussiness ?....I don't care, but yours there,
  des te meer.
  I really think that I know, things are all the same there and here.
  Animalwellness? we never heard about that, we simply don't give a damn for that.
  A cow is a living moneymaker and we want it all!!
  I hope you like me folks ....
  I'm really not that smart man from michigan.
  You should better listen to me bloody farmers overthere.
  I live on another planet, but I'm not the michigan lonesome man.
  It's sooo boring here!
  Help help please , I give you all my free time(have plenty of that).

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  He, Cowboy Henk, geef je het op, net nu we vordering maken, ik ben nog niet met je klaar. Fijn dat je die kleine robotboer ook het beste gunt. Maar kun je me even aangeven waar je eerder een goed woordje voor de kleinere melkveehouder schreef, want dat is me even ontgaan. Nu ineens kom je met dat je de kleintjes het beste toe wenst? Ik mag me vergissen, maar ik had toch sterk de indruk dat, wat jou betreft alle keuterboertjes mochten stoppen. Het ging hier toch om demonisering en dat heeft te maken met het respecteren van elkaars standpunten.
  Al in het begin van deze discussie was het overduidelijk dat jij geen enkel respect voor kleine boertjes had, je meet immers alleen met jouw maat.
  Hoe kun je dan verwachten dat anderen respect hebben voor jou? Mega bedrijven goed voor de werkgelegenheid?
  Dat jij aan dertig man en hun gezinnen een baan en inkomen geeft is heel mooi, maar het netto resultaat wat betreft werkgelegenheid is alleen negatief kunnen omdat er op termijn door jouw onderneming minimaal 30 keuterboertjes hun bedrijf moeten sluiten. Om over de verpaupering van het platteland in de hand en kapitaalsvernietiging maar niet te spreken. Ook die vermeende voortrekkersrol van megabedrijven wat betreft innovatie lijkt me ietwat overdreven, daar hebben wij immers de proefbedrijven voor. Ook die opmerking over jou broodheer lijkt mij een voltreffer. Is het niet zo dat je de eerste jaren een soort sharemelker bent, waarin je vermogen moet opbouwen voordat je het bedrijf op naam krijgt? Maar wat als die vermogensopbouw door wat voor reden dan ook niet lukt? O ja dat mag je niet zeggen want dan pleeg je contractbreuk met VB. Want er wordt immers contractueel vastgelegd dat je geen negatieve geluiden over vB mag laten horen, toch?
  Blom heeft gelijk zei je, hier nog iets leuks van een zekere Blom.

  Vrouwelijke ondernemers gaan minder snel failliet dan mannelijke entrepreneurs.
  Dit concludeert Richard Blom, onderzoeker van kredietbureau Graydon Nederland in een onderzoek naar vrouwelijke ondernemers. Zijn vrouwen dan betere managers?
  `In beginsel niet` zegt Graydon grinnikend. Volgens hem zijn de meeste ondernemingen die failliet zijn gegaan slecht opgezet.` Vrouwen zijn een stuk zuiniger dan mannen`. Kostenbeheersing is bij hen vaak uitstekend geregeld. Ze zijn zorgvuldiger en hangen minder aan statussymbolen dan mannen`, aldus Blom. Dit laatste hangt samen met ambitie en prestatiedrang. `Het liefst zouden startende mannen een week later al multinationals leiden, vrouwen houden het bedrijf liever klein. Vrouwen gaan vaker voor inkomen en nemen daar genoegen mee. Mannen zijn meer geneigd in clichés te denken als `stilstand is achteruitgang` en dat soort onzin. Die zadelen zich dan op met een torenhoge schuldenlast. Vrouwen hebben daar minder last van.
  De essentie van het verhaal over ene Fatima is je blijkbaar ontgaan. Dat het kapitalisme een westerse uitvinding is, die amper tweehonderd jaar bestaat, wist je vast wel. Daarom is het niet onwaarschijnlijk dat het ook ooit weer verdwijnt. Maar dat er ook andere volkeren, met andere normen en waarden, andere ideeën over social-enginering bestaan die met kapitalisme weinig van doen hebben, maar er, met dank aan de globalisering, wel onder lijden, dat moet je toch ook kunnen begrijpen. Daar draait het in deze hele discussie, dit miniconflict, toch om? Gelukkig, wij gebruiken hier op dit forum alleen “het woord als wapen”, om Pim Fortuin maar eens weer te parafraseren. Helaas is de imperialistische dogmatische islam over het algemeen nog niet zover en daar krijgen we nog veel meer last van. De wereld wordt nou eenmaal geregeerd door ideeen, en ieder idee dat wordt verheven is een vorm van waanzin, zei Plato al. Dat ook de westerse opvattingen over het kapitalisme en liberalisme obsessieve vormen aan heeft genomen, probeerde Pim Fortuyn ook al duidelijk te maken in dat stukje uit ”Tegen de islamisering van onze cultuur”. Die laffe aanval op o.a. het WTC is een afgrijselijke misdaad, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar wist je dat die aanval zeer waarschijnlijk voorkomen had kunnen worden? De inlichtingendiensten waren namelijk iets op het spoor, maar kregen van hogerhand opdracht niet verder te speuren, omdat men bepaalde gevoelige connecties op het spoor was van Saöedie Arabië naar Mr Bush himself.(zie: The best democraty you can get, Greg Palast)
  Overigens moet je zelf ook wel een erg kort lontje hebben, als je mij een terrorist noemt omdat ik een paar regels gebruik van een intelligent moslima, dat voor de verandering dit keer niet naar een kalashnikof grijpt maar naar de tekstverwerker om haar cultuur te verdedigen? Wat zij in die enkele zinnen slechts wil aangeven is dat er ook meer subtielere manieren van terreur bestaan, dan enkel die van geweld.

 • no-profile-image

  grote

  Trek het je niet aan Henk. Die reactie van gerrit is pure afgunst van een zielig hobbyboertje. Met 40 koeien is hij over 5 jaar toch geen boer meer.

 • no-profile-image

  ton

  GLI, helemaal mee eens. Allen prettige feestdagen toegewenst.

 • no-profile-image

  grootgenieter

  he hertog jan,
  zou je je waffel onderhand is niet eens gaan houden en wat zinnigs gaan doen, misschien dat je dan ook nog eens een bedrijf krijgt wat wel toekomst heeft in plaats van je kansloosheid af te reageren op mensen die niet vergeten zijn te groeien in de afgelopen jaren. of ben je soms zó n loser die het ouderlijk bedrijf niet over heb genomen omdat t zogenaamd 'te klein was'??
  in dat geval zou je eens kunnen soliciteren voor een baantje bij de gaykrant! volgens mij echt iets voor jou want hertog zal je zeker nooit worden.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Kijk hier ook eens, niks geen mega of extreme poespas. Gewoon een hele goeie boer.

  http://melkquotum.prikpagina.nl/read.php?f=374&i=73604&t=73604

 • no-profile-image

  ree

  Ben het helemaal met Blom eens. Er wordt geoordeeld of het vloeken in de kerk is om een groot bedrijf te hebben. Volgens mij is dat voor velen een droom. In deze tijd moet je als boer vooral ondernemer en manager zijn. En voor de tegenstanders: ja, het werkt echt veel prettiger als je bedrijf groter is. Je bent veel slagvaardiger. Je wordt serieuzer genomen door marktpartijen omdat je in één keer grote hoeveelheden aan kunt bieden en zodoende minder administratieve lasten oplevert dan tien met een kleine partij. Je bedingt bij aan- of verkoop ook een andere prijs dan een klein bedrijf en de kostprijs is veel lager.
  En het is nog steeds een gezinsbedrijf, waar je met minder stress werkt, omdat alles organisatorisch in veel gevallen veel beter in orde is. Boeren en een baan ernaast is geen ideale situatie.
  En zeg nou zelf: niet iedereen is weg gelegd en er op uit om vakantiegasten op het bedrijf te ontvangen of aan natuurbeheer te doen. Ieder zijn meug dus.

 • no-profile-image

  grootgenieter

  hej varkensboer, als jij naar henk gaat, bel me dan ff ik ga graag mee ik mag die henk nl. wel. ben vorig jaar met 's lands grootste megaboer naar de VS geweest en heb daar in 1 week tijd meer geleerd dan dat ik hier in 10 jaar kan. misschien ben ik toen ook wel bij henk geweest??
  en henk nog ff een vraagje: kost die perspulp bij jullie ook zoveel? hier wel, alhoewel als ik 10000 ton ineens afneem zal er best wat van af kunnen!!!
  fijne dagen allemaal en laten we hopen dat er nog wat kleine boertjes overblijven in 2008 zodat friesland rampina straks ook nog wat melk op te halen houd, er moet er natuurlijk 1 blijven die de laagste melkprijs uitbetaalt!!!

 • no-profile-image

  nico

  Wakker dier uit weidestein, waarom reageer je op de schrijfkunst van een ander? Geef nu eens normaal je mening weer zonder anderen door het slijk te halen! Hulde voor Henk (michigan) en Blom die duidelijk weergeven waarom schaalvergroting een must is, en waarom schaalvergroting niet ten koste hoeft gaan van welzijn. Het leven in de grote stad is toch ook niet per definitie slechter dan op het platteland? Je woongenot hangt af van het huis waarin je woont en de gemakken van de aanwezige voorzieningen. De laatsten zijn in de stad veel ruimer aanwezig dan op het platteland. Vergelijkbaar dus met een megastal, waar ook van alle nieuwste snufjes van de techniek gebruik gemaakt wordt (luchtwasser, melkrobot etc.)

 • no-profile-image

  henk

  Hertog jan, ppphahahahahahahahahahaha wat ben je toch zielig jongen , dat is nou net wat ik wilde weten van jou ,die bult perspulp ,kleine jongetjes reageren daarop en dat is het hele punt met jou ,je bent ziek van emotie . Ik heb je argumenten genoeg gegeven maar je wilt ze niet zien en voor de tigste keer "het maakt niet uit hoe groot je bent ,maar zit niet zo te zeiken over die grotere .En zowat als jou onderhoudsmonteur benaderd word op een beurs met een man met een stropdas en een snor en vraagt hoeveul quota ie heeft ,ha ik zie dit punt niet , die man met die snor wilde gewoon even uitvissen hoeveel het hem ging kosten om hem mischien in te huren of gewoon een bod op zijnquotum , daar praat je over op een beurs hertog jan en heb jij geen stropdas of heb je die alleen aan bij een begravenis ? En die neef van je collega (erg vaag weer hoor die roddelverhaaljes van ver weg en van ik weet niet zeker en zo ) die had gewoon pech in zijn huwelijk mischien of vielt ie tegen in bed of voor zijn vrouw opende een nieuwe wereld daar in Indiana en vond ze de TARZAN van haar leven ! Zijn die twee toch gewoon eerlijk in en gebeurt denk ongeveer met 55% van de huwelijken zo wat heeft dat met megabedrijven te maken . En als je hem dan later ziet en je vraagt hem hoe het is en hij verteld je dat ie gaat verdubbelen dan zalt het wel goed gaan ist nie ? Of wil je zijn hele prive story weer horen , vrouw en kinderen weg ,tjonge jonge weet niet wat ik moet doen , nee die gozer heeft de benen er weer onder en gaat gewoon verder ondernemen en mischien hebt ie al weer een hotpants gevonden . Ik weet niet of jij gelukkig getrouwd bent maar ik hoop van wel want als Truus weg loop met de helft vant quotum dan moet je die man met de stropdas en de snor weer bellen en dat zal weer veul cenjes kosten , dus hopen dat dat maar niet beurt . Maar als ik jou was zal ik de zielendokter maar eens bellen en toch eens een afspraakje te maken en eens stiekem een onderzoekje te doen , we hoeven de uitslag niet te vermelden hier ,maar t' zal goed voor je zelf zijn uit te vinden waar die afgunst vandaan komt . Zo te horen zul je wel niet overkomen om eens rond te kijken maar warom ga je niet even in vredepeel kijken hoe het werkelijk is ze zullen echt niet bijten hooguit vragen ze hoeveel quota je hebt , maar dat doet geen zeer hoor , neem je Truus ook even mee dan komt ze ook nog eens ergens en al wacht je even een maandje dan kun je gelijk lekker carnaval vieren met hun . adios:)

 • no-profile-image

  herenboer

  hertog jan wat ben jij toch een jaloers zielig keutelboertje ! Jij ben echt wat tekortgekomen tijdens je opvoeding . Je maakt het erzelf na dat ze nou op je neerkijken , zelfs meer dan dat ze al deden !!!!!!!

 • no-profile-image

  henk

  Ha , ik vind het echt gezellig worden hier , maar vandaag even weinig tijd om te reageren want we moeten het kuiltje met 10.000 ton perspulp even afdekken met een laagje plastic en een paar bandjes ,maar vanavond gaan we weer fris achter de computer zitten . We kunnen wel een forum beginnen hier net zoals in veeteelt , word dit ook wel eens in het agrarisch dagblad geschreven ? Varkensboer , ik zit 3 uur oost van holland , mooie streek daar is het niet , ook enkele moderne MEGA varkensbedrijven en kippenbedrijven en veel nederlanders daar , maar daar komt dat naampje ook vandaan . er is zelfs ook een friesland daar en westland .maar geen madurodam of groningen . O ja voor ik het vergeet , die herenboeren waren gewoon heel smart toen al want dat waren vooruitstrevende boeren , grote stukken land en als ze geld maakten kochten ze er een bij voor de kinderen . Waarom willen de kleinere boeren uit de andere delen van nederland als ze uitgekocht worden dan naar groningen of friesland hertog jan ? omdat daar palmbomen groeien ? neeeeeeeeee ze willen groter worden en makkelijker werken ofwel beter boeren of beter ondernemen dus vooruit . De laatste 20 jaar is het in nederland denk ik zelf heel moeilijk het bedrijf door te schuiven naar een van de gezinsleden laat staan een paar bedrijven erbij kopen . Maar gelukkig zijn er ook die dat nog wel kunnen doen , maar dat doen ze door groeien en niet stil blijven zitten of uit te breiden met een camping of ministorage . He hertogjan , zit jij net zoals gerrit bij campina en wat vind je dan van die fusie met frieslandfoods , je bent dan per slot van rekening mede eigenaar of verkaas jij je eigen melk .En wat die varkensboeren betreft betreft hertog jan , die grotere hadden gelijk , er waren teveel varkensboeren . En je had het erover dat alleen de beste 25%boeren mogen groeien of zo, nou dat zijn de enigste die kunnen groeien . Ik denk dat als gerrit met zijn smerige laarzen de rabobank in loopt , met zijn bussinesplan achterop de sigarendoos , hij niet veel hulp zou krijgen .maar eerlijk is eerlijk , hij zou dat niet willen , of mischien wilt ie wel maar....... adios:)

 • no-profile-image

  jac

  Beste Gerrit,
  zit niet zo onnozel te zeuren over grote boeren en dat ze het millieu vervuilen de sector verpesten en meer van die onzin.
  Als jij gelukkig was met je 40 koeien dan zat je hier niet te zeuren!
  Mijn motto, doe waar je goed in bent en of zin in hebt! Wil je groot en kan je managen doe dit dan! wil je klein en verbreden doe dit dan! wil je gemiddeld doe dit dan! MAAR loop niet op collega's te zeiken die andere keuzes maken, gaat het niet goed en zoek je een zondebok? dit zijn niet de grote boeren hoor maar de multinationals en aangezien veel mensen blij zijn met hun aandelen en hun beleggingshypotheekje zal dit ook niet gaan veranderen, dus de markt zal niet terug gaan naar, door sommige zo genoemd,de menselijke maat. schaalvergroting is er altijd geweest het gaat nu misschien wat sneller maar ja de markt vraagt en wij draaien, zo werkt dat nou eenmaal. Wil je zo niet draaien dan zoek een andere markt of stop ermee.

 • no-profile-image

  Gerrit Bouw

  Wat een arrrogante kwal die Henk uit Michigan.
  Je moet wel begrijpen dat jullie de grootste milieuvervuilers zijn.
  Verder hebben jullie de sector kapot gemaakt.
  Jullie zijn onmenselijk geworden.
  Ben blij dat je daar in dat gat van Canada zit en hoop dat je er nooit meer uikomt.
  Zielig figuur

 • no-profile-image

  Henk

  He wakker dier ,wees gerust , ik was echt niet van plan om naar je toe te komen en naar die onzin van jou te luisteren . En gerrit , je zegt het zelf al in je verhaal , je bent letterlijk en figuurlijk een " ECHTE BOER ", slaap lekker daar in bouw of is het madurodam ?!

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Deel de visie van Riky Schut-Hakvoort Lottum. Voeg er nog aan toe dat megabedrijven tevens verpaupering van het platteland in de hand werken. Het lijkt wel of megabedrijven de wens van de stedeling is. Die het liefst ziet dat geld zoveel mogelijk in stedelijk gebied mag circuleren. En de plattelander maar een paar euro gunt voor de invulling van het plattelandsleven.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Henk uit Michigan,
  blijf lekker daar man.
  Nodig michel uit, die mist hier niemand.
  Hij denkt zelfs dat ie dezelfde shit kan produceren.
  Schrijven is een kunst die michel hier maar niet kan leren.
  Laat hem optreden in jouw ver van ons bed show
  Dag henkie, dag cow.

 • no-profile-image

  Gerrit Bouw

  Wat een dom achterlijk geneuzel,
  Een boer moet genoeg hebben aan 40 koeien.
  Dat zijn tenminste echte boeren
  De grote boeren verwaarlozen hen vee. Ze mogen niet meer naar buiten de koeien.
  Nou laat die domme grote boeren ook in een hok gaan zitten.

  Dus terug naar de echte boeren
  En weg met die groten. Stelletje terroristen

 • no-profile-image

  Henk-Jan

  Wat is er mis mee als je de stal perfect voor elkaar hebt voor de koeien. Waarom zouw je ze dan nog naar buiten doen. Los er van groot of klein. Kies zelf een systeem waar je 100% er achter staat.

 • no-profile-image

  Henk

  Eindelijk eens iemand met een gezonde blik voor de agrarische sector . Jammer dat Jan Blom vertrekt ! Altijd dat gekeutel over grote bedrijven , iedereen word grote , dus waarom de agrarische sector niet ? Gewoon ondernemen , HOBBY BOER UIT NOORD NEDERLAND . Ik dend dat de ondernemers met grote megabedrijven weldegelijk hart hebben voor hun bedrijf , mischien wel meer dan jou . Vergeet niet dat een megabedrijf ook een GEZINSBEDRIJF is maar met personeel en wat is daar mis mee . Het is gewoon een onderneming die sucsesfull is en die dat omzet in groei . Hier in de michigan heeft de gem. melkveehouder 100 koeien , maar de megabedrijven met een paar duizend koeien , waarvan ik er een ben hebben het welzijn voor de koeien 10 keer beter dan de kleine ! Waaron ? Ze hebben betere stallen gebouwd met een ideale koecomfort en personeel die de koeien verzorgen zoals ze verzorgd moeten worden . Waarom hebben wij als grote bedrijven een dagproduktie van 40 kg melk per koe ? Omdat we ze niet verzorgen....... ? En waarom maken we gemiddelt meer dan 20% winst op ons geinvesteerd vermogen en de kleinere <1%, hobby boer uit noord nederland ? En we hebben hart voor ons bedrijf maar we vergeten niet dat we aan het ondernemem zijn zoals de meeste kleinere vergeten .Als je klein wilt blijven ok ,maar zit niet te fitten op de ondernemer die wil groeien , want die hebben we nodig in de toekomst en die zullen er allen overblijven . Of zouden sommigen die lopen te fitten gewoon jaloers zijn omdat ze niets anders kunnen ? Mischien wilen ze groeien , maar kunnen ze niet omdat ze een hobby hebben die geld kost . succes Jan Blom ! En Gerrit ...i feel really sorry for you !!!!Uit jou taalgebruik zie ik wat voor een hobbyist jij ben . Een schandaal voor de agrarische sector . maak je laarzen eens schoon en doe je werkschoenen aan !!!!

 • no-profile-image

  Hans

  Onlangs bezocht ik de website milieudefensie.nl. Op deze website is een overzicht te vinden van geplande megabedrijven in Nederland. Naar mijn mening is de lijst lang en de projecten veelal van opmerkelijke omvang. Het lijkt wel of men in Nederland in één keer van "de derde naar de vijfde versnelling wil schakelen",in de intensieve veehouderij. Vanwaar plots deze explosieve schaalgroei van intensieve veehouderijen? Dergelijke megabedrijven zijn in België tot op heden nog niet in ontwikkeling. Hoewel België en Nederland vrijwel op alle gebieden "één" markt vormen, ontstaat er ondertussen wel een aanzienlijk verschil in producitie-effecientie.

 • no-profile-image

  Paul

  Grote, mega melkveebedrijven houden de koeien in de zomer over het algemeen binnen.
  Dit is slecht voor het imago.
  De kleinere bedrijven die de koeien buiten doen, houden het imago hoog.
  Daar zou een flinke toeslag op de melk tegenover moeten staan.
  Anders gaat het qua imago de kant op van de intensieve veehouderij.

 • no-profile-image

  henk

  Broodheer ??!!! Ik stop lekker met reageren en ga lekker genieten van "my happy way of life " want we zullen er toch niet uitkomen . Jan Blom heeft gewoon gelijk .

 • no-profile-image

  varkensboer

  Geweldig deze discussie, het gevecht tussen groot en klein. Ik mag dit wel, ben zelf absoluut voor schaalvergroting, de meeste varkenshouders zullen dit waarschijnlijk met me eens zijn.
  Het wordt tijd voor de melkveehouderij hier ook eens aan te gaan denken, het is toch echt uit de tijd om je koe een naam te geven.... als je ze roept komen ze echt niet omdat ze betsie heten.
  Henk heeft dat volgens mij allang in de gaten en managed zijn bedrijf zoals elk doorsnee bedrijf in welke sector dan ook, gewoon focussen op rendement en daarbij de juiste investering doen in wat dan ook; vee, inrichting personeel etc.
  Henk zou graag een keer bij je komen kijken als ik in de buurt ben.
  De groeten en succes.

 • no-profile-image

  gj

  wat een geneuzel over gezinsbedrijven.
  30 jaar geleden gingen alle bedrijfjes eraan met minder dan zo'n 25 koeien,
  10 jaar geleden alle bedrijven met minder als 50. En niemand die medelijden had met die gezinsbedrijfjes.
  Over een klein aantal jaren gaan alle bedrijven met minder als *- aantal dieren. Op mega bedrijven bestaan vaak 2 of meer gezinnen. Er moet alleen een weg worden gezocht dat ook de grote bedrijven hun vee wel buiten houden.

 • no-profile-image

  gert

  waar is nog de kleine kruidenier,de slager of de groentenboer? er wordt nog selectief gedacht in nederland. de burgers doen boodschappen in grote supermarkten maar de melk en eieren moeten van kleine boerderijtjes komen uit de tijd van ot en sien.terwijl die zelfde burger ook nog even op wintersport moet met een dertiende maandsalaris.

 • no-profile-image

  annemiek canjels

  In elk geval onderstreept de mailwisseling tot nu toe de hartekreet van Jan Blom volledig:
  Er is behoefte aan een volwassen discussie over schaalvergroting. Met de nadruk op VOLWASSEN !

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Net wat je zegt Nico aanpakken die zeikerds, waarom niet meteen levenslang?

  Maar besef je eigenlijk wel wat je zegt?
  Politieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting is een groot goed en veel belangrijker dan de economische vrijheid die de meeste economen en marktfundamentalisten zo, koesteren en nogal eens niet weten te onderscheiden. Maar met jouw redenering van iedereen moet doen waar hij goed in is maak je je er wel erg gemakkelijk vanaf. Maar waarom is het begrip megabedrijf zo beladen en is de discussie vaak zo emotioneel? Is dat misschien omdat er in de landbouw nog steeds bepaalde ”morele codes” heersen die niet overschreden horen te worden?
  Omdat de grote massa een andere mentaliteit heeft, een andere logica en gewoonte volgt, die niet uitsluitend aan de wet van de commercie of winst gehoorzaamt?  ”Boer zijn” is voor de meeste agrariërs een manier van leven waar commercie c.q. economie weliswaar een grote rol speelt maar de commercie niet zo nadrukkelijk aanwezig is als bij de ”echte ondernemers” zoals bedoelt in de meeste zakelijke ondernemingen. Een boerderij is geen fabriek. Het is natuurlijk een productie-eenheid. Maar het is ook een manier van leven, een manier van bestaan en ter ondersteuning van de samenleving. Agrarische producten zijn niet als geproduceerde goederen, waarvan de handel simpelweg gecontroleerd kan worden door de onvolmaakte wetten van de markt.
  Over de kwaliteiten als het ondernemerschap is hier al veel gezegd, maar er zit ook een andere kant aan dit soort ”ondernemen”.
  Jezelf een doel stellen is een goede strategie, jezelf een grens stellen is ook een doel en strategie. Het probleem is dat sommigen geen grenzen meer kennen, willen groeien om het groeien en niet om het ”overleven”.


  De drijfveren voor economisch gewin, om zijn materiële situatie te verbeteren zijn meestal ”aanzien” en ”macht”, afgeleid daarvan komt men tot ”bezitsdrang” en ”prestatiedrang”.
  ”Alles is ijdelheid” is een bekend gezegde. Men laat weinig na om ”geacht”, gewaardeerd en gerespecteerd te worden, maar wanneer de begeerte om geld te verdienen een obsessie is geworden die al het andere, maar ook de anderen wegdrukt. Als de ”morele codes” bepaalde grenzen van de ”hebzucht” worden overschrijden, slaat die ”achting” nogal eens om in ”minachting”.

  Waar ligt de ”grens”. Dit is de blinde vlek, de schaduwzijde van het huidige vrije-marktdenken het vrije ondernemerschap, en misschien wel de belangrijkste bron van emoties die het gesprek over megabedrijven beheersen.

 • no-profile-image

  Grote

  Duidelijk gevalletje van PURE afgunst. Gerritje, noem eens argumenten in plaats zo dom zitten te drammen. Totaal geen kennis van zaken, ben blij dat zoiets over 5 jaar geen boer meer is. Zulke collega’s hebben we niet nodig hier.

 • no-profile-image

  Henk

  Ha ,hertog jan je kunt het arogant noemen wat je maar wilt ,maar als je nou eens alle reacties leest en dan pas reageert en dan niet iets overschrijft wat een ander in een boek heeft geschreven over hebzucht en kapitalisme, dan begrijp je mischien mij reaktie want er is geen reden om te zeggen dat de grote boeren geen liefde hebben voor hun beesten ed . Dat is wat Jan Blom ook bedoelde met " geen volwassen discussie " . Begin met jezelf hertog jan ,geef zelf je eigen meninig eens man inplaats van wat schumpter zegt of pim fortyun .Maar men weet niet waar ze over praten ,men denk dat als gerrit zijn koetje een naam geeft ipv een nummer hij meer liefde geeft dan een grote boer .Ga toch fietsen man ! Ik zal eens een stukje uit een boek schrijven zoals jij dat doet , uit het boek :" de geboorte van betsie 33 bij gerrit de keutelaar" Boer gerrit met 40 koeien met allemaal een naam gaat naar een vergadering van campina die een limonade fabriek in hawaii over wil nemen en de melkprijs niet kan verhogen en ook de discussie over het overnemen van frieslandfood . Betsie 32 staat op afkalven maar gerrit moet gaan . De vergadering begint om 8 uur in de "vergulde kip "en het is al 8.30 dus gerrit is weer te laat zoals altijd . Bij 10 uur betsie 32 is aan het kalveren maar het kalf is te groot want gerrit heeft haar met een vleesstier geinsimineerd want hij wil niet uitbreiden dus dan maar een vleesstier , want die brengen meer op (HEBZUCHT??!!) .Gerrit zit lekker koffie te drinken en te keutelen met collegas over de slechte melkprijs en niet op te letten wat er gezegt word .Betsie loeit en loeit maar gerrit hoort het niet,bij 11 uur houd ze het niet meer en wil op staan ,maar glijd uit en maakt een split . Betsie 33 hangt er half uit en de navelstreng is al gebroken en na een paar minuten is het met haar gedaan . gerrit komt thuis om 1 uur, want hij keutelde nog een beetje na met collegas over de hoge voerprijzen en gaat naar bed want hij moet er weer vroeg uit . Waneer hij opkomt vind hij betsie 32 met een split en een dode betsie 33 half geboren .Betsie red het niet meer want haar spieren zijn gescheurt en moet afgemaakt worden. De volgende dag liggen ze allebij aan de straat . Wat een verhaal is het niet hertog jan ,dat zoiets gebeurt en dan nog wel op een bedrijf met 40 koeien en allemaal een naam ! Was die koe nou op een mega bedrijf geweest dan word ze netjes apart gezet en is er een verzorger(ster) 24 uur bij om te assisteren als nodig blijkt . Nou dat is gek , die megaboeren zijn hebzuchtig ,maar een verzorger 24 uur per dag ?!!!!!!!! Maarja ze heeft geen naam daar maar dat is makkelijk voor die verzorgers want die werken met de computer om niets te vergeten ,want die sigarendoos raakt wel eens kwijt en dan weet je niet of 10237 ( o nee klara) droog gezet moet worden. ! Maar ja jij zal ook wel niet met de tijd meegaan en nog een draaitelefoon hebben ipv je mobieltje . Dus lees maar eens goed en laat het tot je doordringen wat je zegt over een megabedrijf want je weet er niks van ! Zoals ik eerder schreef , het maakt niet uit of je klein wilt blijven ,maar loop niet iemand anders zijn schoenen vuil te maken en vooral niet als je de klepel niet weet te hangen . En om het boek even uit te lezen voor de geintereseerde .#10237 maakt het uitstekend in michigan en geeft 60kg melk (moet dus wel een goede verzorgin krijgen anders doet ze dat niet ) en haar kalf loopt lekker te dansen BUITEN in haar iglo lekker in de sneeuw . Betsie 32 en 33 (he, weer die nummers ) werden de volgende dag opgehaald door de gekro en in een groot gat dedumpt en vermalen voor honde en kattevoer . Haar naam was niets meer en haar naam werd niet eens vermeld op die zak hondevoer waar ze in zat en ook haar levens nummer stond niet vermeld wat wel hoord want die hond moet wel weten waar het vandaan kom en hoe het verzorgt is . Goed dat die hond niet weet waar het vandaan kwam en wat er gebeurd was die nacht want daar zouden de honden geen brood van lusten . MERRY CHRISTMAS TO ALL OFF YOU WITH A NUMBER OR WITHOUT !

 • no-profile-image

  Gerrit Bouw

  Er zijn nog heel veel boeren die zich prima kunnnen redden met 40 koeien.
  Zij hebben hart voor de zaak en geven de dieren verzorging die ze verdienen.

  Dit in tegenstelling tot de grote boeren.

 • no-profile-image

  gj

  arme gerrit ......

 • no-profile-image

  Michel

  Henk uit Michigan (er zijn hier zoveel henken), een goed verhaal waar ik in zijn geheel achter sta. Ik had het kunnen schrijven. Afgunst is hier in NL dan ook de reden waarom er zoveel protest is tegen groeiende boerengezinsbedrijven.

 • no-profile-image

  Riky Schut-Hakvoort

  De megabedrijven worden niet gedemoniseerd, maar het is de bedoeling dat men ook luistert naar mensen die weloverwogen de andere kant van de medaille belichten.
  Het gaat om een agrarische economie die te dienste staat van de mens, zowel de producent als consument.
  We hebben in Nederland bijna 80.000 agrarische bedrijven. Hiervan is het merendeel 48.000 beneden de 70 nge's, en 28.000 tussen 70-200 nge's, dus het grootste deel van de bedrijven is klein. middelgroot tot groot. Het zou dan ook vanzelfsprekend zijn dat het landbouwbeleid zich richt op deze gezinsbedrijven. Zij produceren op menselijke maat, groeien op een natuurlijke en verantwoorde wijze, en 64% van de grond, kapitaal,arbeid is in handen van de gezinsleden, man, vrouw, partner, kinderen. De economische en sociale draagkracht ligt bij de familie en daarmee de verantwoordelijkheid voor de voedselproductie, het dierenwelzijn, het milieu en het platteland (cultuur en leefbaarheid). Maar we bevinden ons in een kritieke periode. Er dreigt een "stille overname'van de gezinsbedrijven en het beleid van de overheid richt zich sterk op schaalvergroting en innovatie, wat onder het mom van duurzaamheid en kwaliteit gepromoot wordt.
  De productiviteit gaat door op steeds minder bedrijven tegen een steeds lagere prijs. Dit is concurerend voor de gezinsbedrijven, die niet van innovatie-subsidies e.a. kunnen profiteren.
  Het gaat erom dat boeren en tuinders in onderlinge solidariteit hun bedrijf kunnen runnen. Elke ondernemer is een bedrijf begonnen en wil graag zijn bedrijf en inkomen behouden. Het gaat om een rechtvaardige verdeling van grond, quota, subsidies en ruimte op de markt.
  En niet dat boeren voor steeds lagere prijzen grondstoffen moeten leveren aan de multinationals, die de macht naar zich toetrekken. Boeren en tuinders moeten zelf de macht in boerenhanden houden. Zij zijn de ambachtelijke producenten van het basisproduct van voedsel of landbouwproducten, zij hebben de kennis en dienen zich niet door te grote financiele risico's laten verleiden tot dumpprijzen. Laten we voor een vragende markt produceren, en niet alleen voor nog meer en voor export en overproductie.
  Het is niet demoniseren van megabedrijven, maar voorwaarden scheppen om in ons mooie Nederland ruimte te houden voor boeren(gezins)landbouw, natuur en recreatie, voor een redelijke producentenprijs, waar boeren boer kunnen blijven. Dat is duurzaam!
  Riky Schut, boerin in Lottum

 • no-profile-image

  Gerrit Bouw

  Wat een domme lul die man van LTO.
  Wewg met die grote bedrijven, Dat leidde tot de ondergang vade kleinere bedrijven.
  Die Blom is nog dommer dan dom
  Oprotten met zulke lui. Ze zijn een schandaal voor de sector.
  Wat een dom stuk vreten

 • no-profile-image

  ree

  Ben het helemaal met Blom eens. Er wordt geoordeeld of het vloeken in de kerk is om een groot bedrijf te hebben. Volgens mij is dat voor velen een droom. In deze tijd moet je als boer vooral ondernemer en manager zijn. En voor de tegenstanders: ja, het werkt echt veel prettiger als je bedrijf groter is. Je bent veel slagvaardiger. Je wordt serieuzer genomen door marktpartijen omdat je in één keer grote hoeveelheden aan kunt bieden en zodoende minder administratieve lasten oplevert dan tien met een kleine partij. Je bedingt bij aan- of verkoop ook een andere prijs dan een klein bedrijf en de kostprijs is veel lager.
  En het is nog steeds een gezinsbedrijf, waar je met minder stress werkt, omdat alles organisatorisch in veel gevallen veel beter in orde is. Boeren en een baan ernaast is geen ideale situatie.
  En zeg nou zelf: niet iedereen is weg gelegd en er op uit om vakantiegasten op het bedrijf te ontvangen of aan natuurbeheer te doen. Ieder zijn meug dus.

 • no-profile-image

  immigratie

  Henk wat een moeite om mensen te overtuigen van mega bedrijven en "the happy way of life".
  Leuk, maar mij bekruipt een bepaald gevoel als ik je reacties lees. Het lijkt wel of je een broodheer hebt.

 • no-profile-image

  gert

  buiten de landbouw zijn er ontzettend veel megabedrijven,kijk maar naar ziekenhuizen,banken,scholen,supermarkten

Laad alle reacties (69)

Of registreer je om te kunnen reageren.