Home

Achtergrond 152 x bekeken

GroenLinks: 69 miljoen extra voor regionaal ov

De dramatische verslechtering van het regionale openbaar vervoer in het afgelopen decennium moet worden gekeerd.

Dat vindt GroenLinks. De partij presenteerde vandaag tijdens de begrotinsgbehandeling van het ministerie van Verkeer en Waterstaat een actieplan om het "verval'' in het stads- en streekvervoer te stoppen.

GroenLinks vindt dat de bewindspersonen Camiel Eurlings en Tineke Huizinga voorgenomen bezuinigingen moeten schrappen. Structureel dient het Rijk met ingang van volgend jaar jaarlijks 69 miljoen euro extra uit te trekken voor regionaal ov. Daarnaast moet er extra geld komen voor een terugkeer van de tram in Nijmegen en Groningen.

Het Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks komt met een amendement op de begroting. Als dat wordt aangenomen, stijgt het budget voor bus, tram en metro met 4 procent per jaar.

In het rapport schrijft GroenLinks dat het aantal busreizigers in de afgelopen tien jaar met bijna een derde is teruggelopen. Op het platteland zou het aantal buspassagiers zelfs nagenoeg zijn gehalveerd. In de afgelopen vijf jaar verdwenen volgens de rapporteurs 1340 haltes "waardoor grote delen van Nederland onbereikbaar zijn geworden''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.