Home

Achtergrond 3 reacties

Groen kan fijnstof met een kwart verminderen

Door het plaatsen van 'groene' schermen, gevels en daken door de strategische aanplant van bomen, is een reductie van fijnstof in de lucht van 10 tot 25 procent te bereiken.

Die conclusie trekken onderzoekers van Alterra in het onlangs uitgegeven boekje 'Groen voor Lucht'.

Alterra werkt sinds 2005 met een aantal steden, regio's en projectontwikkelaars aan maatregelen die de concentratie fijnstof in de lucht kunnen verlagen. In de publicatie 'Groen voor Lucht' geven de onderzoekers een overzicht van de mogelijkheden die groen biedt om fijnstof op te vangen.

Het effect van zuivering hangt af van een aantal factoren, waaronder hoeveelheid, vorm, positie en type van het groen. Optimalisatie van al deze factoren kan volgens de onderzoekers de fijnstofconcentratie in de lucht met een kwart terugdringen.

Om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen vegetatie en de luchtkwaliteit langs de Nederlandse snelwegen, gaat Alterra in 2008 samen met een aantal partijen een uitgebreid meetonderzoek naar fijnstof verrichten langs de A50 ter hoogte van Tiel.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arie Boxhoorn

  In de publicatie 'Groen voor Lucht' geven de onderzoekers een overzicht van de mogelijkheden die groen biedt om fijnstof op te vangen.

  Wij zouden graag dit rapport willen ontvangen om op onze website www.luchtkwaliteitemerald.nl te kunnen zetten.

 • no-profile-image

  Redactie AGD.nl

  U kunt de publicatie 'Groen voor Lucht' dowloaden via de website van Alterra, http://www.alterra.wur.nl/NL/publicaties+Alterra/Boekjes+en+folders/

 • no-profile-image

  Jos Leenders

  Meneer/ mevrouw
  Wij hebben een agrarisch bedrijf waar ook fijnstof een probleem is.
  Is er iets bekend hoeveel groen er nodig is om een bepaalde hoeveelheid te reduceren.
  vr.gr.
  Jos leenders

Of registreer je om te kunnen reageren.