Home

Achtergrond 3 reacties

'Groen gas' kan veel aardgas vervangen

In Nederland kan over twaalf jaar 8 tot 12 procent van het aardgas worden vervangen door 'groen gas', en in het jaar 2050 kan dit zijn opgelopen tot 50 procent.

Het gaat vooral om gas dat vrijkomt bij vergisting van organische reststoffen zoals mest, en van reststoffen bij afvalverwerking en waterzuivering. Bovendien kan het gaan om gas dat vrijkomt bij het op hoge temperatuur brengen van biomassa.

Dit staat in het rapport Vol Gas Vooruit, dat vandaag is aangeboden aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. 'Groen gas' moet leiden tot vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2.

Het is nu nog duurder dan aardgas en daarom heeft Van der Hoeven er geld voor over in de aangekondigde subsidieregeling van duurzame energie, die bedoeld is voor het opwekken van groene stroom.

Om productie van 'groen gas' op termijn zonder subsidie rendabel te maken, moet die op enige schaal tot stand worden gebracht. Bovendien moet de productie voldoen aan criteria rond duurzaamheid. Op korte termijn kan 'groen gas' ingezet worden om voertuigen te laten rijden in de buurt van vergistingsinstallaties.

Op een aantal plaatsen wordt al 'groen gas' ingevoerd in het distributienet van aardgas. Volgens de werkgroep moeten belemmeringen worden weggenomen om hierbij alle betrokken partijen goed te laten samenwerken. Bovendien moet onderzoek naar vergassing van biomassa op gang komen om de productie van 'groen gas' flink op te voeren.

Vervanging van aardgas door 'groen gas' kan niet voor de volle 100 procent aangemerkt worden als vermindering van uitstoot van CO2. Bij het proces wordt energie verbruikt en daardoor wordt de netto-opbrengst geraamd op 70 procent. Volgens het rapport kan de doelstelling van het kabinet om in 2020 het aandeel duurzame energie te verhogen naar 20 procent niet gehaald worden zonder inzet van 'groen gas'.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen

  Tuurlijk, het schiet ook lekker op allemaal!
  De ene na de andere vergister sneuveld bij de Raad v. State. Zonder EIA lukt het ook heel best en de nieuwe SDE is 10 keer beter dan MEP................

 • no-profile-image

  GL

  In Straelen (D bij Venlo) is al een hele grote installatie die het gas aan het netwerk levert zonder problemen. Hierdoor veel betere benutting va het gas en dus milieuvriendelijker. Wat wil je nog meer.

 • no-profile-image

  Patrick vaernewyck

  't zal wel niet zo'n vaart lopen. De typisch Hollandse euforie zal wel gemilderd worden. Er zijn ook veel min en pijnpunten , die het plaatsen van de installaties bemoeilijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.