Home

Achtergrond

Greenery past zich aan telersbundeling aan

The Greenery gaat de structuur van het bedrijf aanpassen.

Dit gebeurt in reactie op zowel de bundeling van het aanbod die momenteel plaatsvindt bij de telersorganisaties als op de verdere machtsconcentratie bij de Europese grootwinkelbedrijven. Dit zei president-directeur Philip Smits van The Greenery op de coöperatiedag van de NCR.

Smits maakte duidelijk dat het bedrijf eigenlijk geen keus heeft. De bundeling van de afzet in zogenoemde APO's (Associaties van Producentenorganisaties) is niet te negeren. Smits schat dat volgend jaar 80 of meer procent van de inkoop plaats vindt via deze APO's.

Adviseur en organisatiedeskundige Thijs Jasperse is de grote man achter deze bundelingsorganisatie. De bundeling van krachten door de telers vindt plaats omdat deze vinden dat ze te weinig geld ontvangen voor hun producten. Smits betwijfelt of de komst van de APO's daar echt veel aanzal veranderen, maar The Greenery volgt in de ontwikkeling.

Het blijft echter niet bij deze aanpassing bij The Greenery. De leden blijven leveringsplicht houden en de inkoop van The Greenery blijft dus al het product van hen kopen. De afdeling verkoop zal echter niet meer verplicht zijn alles en uitsluitend van de eigen leden af te nemen.

Verder zal ook een scheiding van productstromen naar kwaliteit plaatsvinden. De uitbetaling wordt daaraan gekoppeld. In het nieuwe uitbetaalsysteem dat daarop zal zijn gebaseerd gaat uit van een basisprovisie voor alle telers.

Daar bovenop komt er een menukaart met diensten, waarmee telers worden beloond voor hun ondernemerschap. Producten met een meerwaarde brengen zo meer op. Zo kan The Greenery enerzijds de Duitse prijsvechters bedienen met bulkproducten en anderzijds bedrijven ook beleveren die een duurder product.

Ook de coöperatiestructuur wordt waarschijnlijk aangepast aan de nieuwe situatie. Het systeem met een regionale vertegenwoordiging verdwijnt en wordt aangepast op de nieuwe situatie, waarin The Greenery voornamelijk te maken krijgt met 70 telersverenigingen en zo'n dertig grote tuinders.

Of registreer je om te kunnen reageren.