Home

Achtergrond

Gps vanaf 12,5 hectare pootaardappelen

In mijn opdracht van gisteren schreef ik het al: groter denken. Uiteraard met het doel de rentabiliteit te verhogen. Ik kan mij dus helemaal vinden in de insteek van de opdracht van vandaag: veel vernieuwingen zijn pas rendabel bij een bepaalde schaal, zo ook precisielandbouw. Om uit te rekenen bij welke minimale oppervlakte van pootaardappelen een investering in precisielandbouw rendabel is, hebben we de volgende uitgangspunten gekregen:

- investering is 25.000 euro met een afschrijvingstermijn van 7 jaar;
- bijkomende kosten per jaar: 1.000 euro;
- positieve effect van precisielandbouw op aardappelopbrengst: 5 procent.

Voor deze opdracht heb ik de hulp ingeroepen van verschillende ‘aardappelkenners’: Silko Dubbelboer, Harry Schreuder en Peter van Potatoes.nl.

De gemiddelde kg opbrengst aan pootaardappelen, periode 2000-2004, is 38,5 ton per hectare. De gemiddelde verkoopprijs was 19 cent / kg. Uitgaande van deze gemiddelden levert één hectare pootaardappelen dus 7.315 euro op (38.500 x 0,19). Het positieve effect van precisielandbouw op deze opbrengst is 5%. Door het toepassen van precisielandbouw is dus (5% van 7.315) 365 euro per hectare extra te verdienen.

De investering in het precisielandbouwsysteem wordt in zeven jaar afgeschreven, dat komt op een afschrijving per jaar van 3.571 euro. Hier komen de bijkomende kosten à 1.000 euro per jaar bij. Brengt de totale kosten op: 4.571 euro.

De totale extra kosten van precisielandbouw (4.571) gedeeld door de totale extra opbrengsten per hectare (365) wijst uit dat precisielandbouw rendabel kan worden toegepast vanaf 12,5 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.