Home

Achtergrond 275 x bekeken

Gierverwerker krijgt respijt

De Stichting Mestverwerking Gelderland (SMG) hoeft voor twee van haar vier installaties voor de verwerking van kalvergier voorlopig niet aan strengere lozingsnormen te voldoen.

Dit heeft de Raad van State besloten in een voorlopige voorziening. Het gaat om de kalvergierinstallaties in Stroe en Ede.

Het Waterschap Vallei en Eem wil hiervoor strengere stikstof-lozingsnormen aanhouden. Deze moet volgens het waterschap van 350 milligram stikstof per liter gemiddeld naar 150 milligram en van 700 milligram maximaal naar 300 milligram.

Het waterschap wijzigde de hiervoor geldende vergunningen in september 2007. SMG tekende daar bezwaar tegen aan bij de Raad van State, met voorlopig een gunstige uitkomst voor SMG.

Dit zegt overigens niet dat de Raad van State in de nog lopende bodemprocedure tot hetzelfde oordeel komt. Over ongeveer een halfjaar wordt een uitspraak in deze bodemprocedure verwacht.

Woordvoerder Herbert van Veen van SMG noemt het heel vervelend dat er een conflict is ontstaan met waterschap Vallei en Eem over de lozingsnormen. Dit te meer omdat er voor de twee andere verwerkingsinstallaties in Elspeet en Putten, die vallen onder het werkgebied van het waterschap Veluwe, helemaal geen moeilijkheden zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.