Home

Achtergrond 182 x bekeken 1 reactie

Gestegen graanprijzen compenseren te weinig

Het inkomen van veel akkerbouwers is dit jaar lager.

Dit komt doordat telers minder geld krijgen voor poot- en consumptieaardappelen, suikerbieten en uien. Dat staat in de jaarlijkse inkomensraming van het LEI, onderdeel van Wageningen UR. Zetmeelaardappeltelers boeken wèl vooruitgang.

De sterk gestegen graanprijzen kunnen de lagere financiële opbrengsten niet compenseren. Telers van zetmeelaardappelen komen er in 2007 juist veel beter vanaf dan vorig jaar. Enerzijds door hogere prijzen en kilogramopbrengsten, anderzijds doordat deze telers profiteren van de hogere graanprijzen.

Voor het gemiddelde akkerbouwbedrijf daalt in 2007 het inkomen echter vrij sterk, na het herstel in 2006. Hieraan liggen de lagere prijzen voor vooral consumptieaardappelen en uien aan ten grondslag. Daarnaast heeft de lagere prijs voor suikerbieten, als gevolg van Europese besluiten, grote invloed op het inkomen van veel akkerbouwers. De recente, ongekend hoge graanprijzen wegen hier niet tegen op.

De rentabiliteit van de akkerbouw komt in 2007 weer onder de 90 procent. Het gemiddelde gezinsinkomen uit bedrijf daalt met ruim 20.000 euro naar ongeveer 45.000 euro in 2007.

Op de bedrijven met veel zetmeelaardappelen stijgt het inkomen met 10.000 euro naar 50.000 euro. Dat komt vooral door de hogere kilogramopbrengsten van de zetmeelaardappelen en de hogere prijzen van dit fabrieksaardappelen en granen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    kleiboer

    tja, als je ook je aardappelen aan mccain levert i.p.v. aan avebe... hoezo, Europese steun?

Of registreer je om te kunnen reageren.