Home

Achtergrond 6 reacties

Gesprekken contract industriegroente moeizaam

De contractonderhandelingen tussen telers en verwerkers van industriegroente verlopen moeizaam.

Het is lastig om tot voor beide partijen acceptabele contractvoorwaarden te komen en het areaal in te schrijven, blijkt uit een rondgang.

Commissionair Rijko verwacht pas volgende maand duidelijkheid te hebben over het komende seizoen. Een woordvoerder houdt er rekening mee dat niet het hele areaal uitgegeven kan worden. "Mogelijk komen we uit op 85 tot 95 procent van het benodigde areaal. Door de slechte opbrengsten van de laatste jaren voor de bovengrondse gewassen zijn er veel twijfels bij telers. Het kost veel overtuigingskracht om ze weer voor ons te laten telen." Met de 30 tot 35 procent hogere contractprijzen moet de gemiddelde opbrengstdaling zijn opgevangen, rekent hij voor.

De contractonderhandelingen gaan over meer dan de prijs, weet Jan Roefs, voorzitter van de LTO werkgroep industriegroente. Met name de risicospreiding en betalingsvoorwaarden zijn onderwerpen waarop onderhandelt wordt. Ook hij noemt de onderhandelingen moeizaam. Dat er voor de meeste gewassen nog geen duidelijkheid is over de contracten is ongebruikelijk, stelt hij, maar wel begrijpelijk gezien de heftige verschuivingen in de afzetprijzen en teeltriscio's.

Rijko wijst bovendien op de krapte bij de zaden. Door een slechte oogst zijn er hogere kosten voor uitgangsmateriaal. Ook zijn er verschuivingen aan afnemerszijde. De fabriek van Jonker Fris is gesloten, maar andere verwerkers als Coroos en Hak willen de productie juist opschroeven, signaleert Rijko.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  wurgcontracten,moet je nog peultjes

 • no-profile-image

  Arno

  Beste mensen,gewoon brouwgerst zaaien is verruit het beste.

 • no-profile-image

  akker

  met de voorgestelde prijsverhogingen krijgenwe de gestegen kosten weer niet vergoed. denk maar aan de brandstofprijzen, machinekosten, werkplaats taieven, rente en ga zo maar door

 • no-profile-image

  rene vermunt

  Gewoon stoppen met die tering tuinbouw produkten .Ik ga me grond verhuren voor 1400 euro per ha .
  Ze bekijken het maar en ik ga werken bij een ander . Ik reken gewoon 25 euro per uur.Ben ik nou zo slim of jullie zo dom.
  Succes conserven bandieten.

 • no-profile-image

  Ard

  jullie klagen dat 35% te weinig is, maar wat doen jullie dan met de bieten en de aardappelen als ik vragen mag???

 • no-profile-image

  Arno

  Nou daar klagen we ook over natuurlijk wat anders?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.