Home

Achtergrond 211 x bekeken 4 reacties

Genant gekibbel

De discussie over de productschappen en het recht om boeren en tuinders heffingen op te leggen, was altijd al scherp.

Aan beide zijden van het strijdtoneel gingen woordvoerders soms kort door de bocht. Inmiddels is het debat verzand in genant gekibbel. Dat doet partijen geen goed.

De op zich relevante discussie zou, afgezien van allerlei detailkwesties, moeten leiden tot een duidelijke afbakening van rol, positie en financiering van deze zogeheten pbo’s. Ook de politiek is er veel aan gelegen dat die helderheid ontstaat.

Het debat is echter volledig uit de bocht gevlogen. Voorzitter Dirk Duijzer van het Productschap Tuinbouw verwijt de Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) en VVD’er Charlie Aptroot leugens over de productschappen te verspreiden.

Zij zouden onder meer beweren dat de schappen voortkomen uit de koker van de NSB en verwante clubs en dat zij zijn ingesteld onder verantwoordelijkheid van nazi-zetbaas Arthus Seyss Inquart.

De NVAF en Aptroot zijn woedend over die suggestie en bestrijden dat zij ooit zoiets hebben gezegd. De VVD’er eiste excuses van Duijzer en dreigt met ontslagaanvraag bij minister Donner. Duijzer weigert en documenteert nu alle 'leugens'.

Dit genante gedoe leidt, behalve tot beschadiging van personen, helemaal nergens toe. Het wordt tijd dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen en op volwassen wijze een inhoudelijk debat voeren.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sjon

  Jongens..Alsjeblieft zeg. Opdoeken die productschappen. Wat de oorsprong is en wat de doelstellingen waren maakt niet uit. Hier worden gewoon wat mensen aan het werk gehouden, maar verder is het een verkapte vorm van geldklopperij. Kijk in de landen om ons heen. De PBO's zijn zwaar uit de tijd Laat de hr. Duijzer zijn oprechtreid als mens voorrang geven aan de hebberigeheid en de "vermeende" status van de productschappen en toegeven dat zijn organisatie nagenoeg geen enkel doel dient.

 • no-profile-image

  Toon

  Hoezo genant? Ik vond Duijzers brief knap verhelderend. Wie kaatst kan de bal verwachten.

 • no-profile-image

  nn

  Afschaffen.

 • no-profile-image

  Jan Roovers

  Onmiddelijk afschaffen die onzin.
  Ik raak mijn bomen zonder het PT ook wel kwijt, anders heb ik het niet goed gedaan.
  Reklame maak ik zelf en informatie daar betaal ik wel voor, dus........Het PT........
  OPZOUTEN.

Of registreer je om te kunnen reageren.