Home

Achtergrond

Gemeenten zoeken oplossingen voor opvang Polen

Veel gemeenten worstelen met de huisvesting van deze nieuwe arbeidsmigranten. Volgens de laatste cijfers van het ministerie van Sociale Zaken zijn er 100.000 Oost-Europese arbeidsmigranten in Nederland.

Tachtig procent van de migranten heeft de Poolse nationaliteit. In het Westland kunnen Poolse arbeidsmigranten terecht in een Polenhotel in Wateringen. In het Limburgse Meterik ’het Polendorp’ zijn voor de Oost-Europese arbeidsmigranten speciale woningen gebouwd. Sinds op 1 mei de grenzen voor werkende Polen in de Europese Unie zijn geopend, schieten speciale huisvestingslocaties voor deze groep mondjesmaat uit de grond. De meeste Polen komen echter in overvolle en verwaarloosde woningen terecht.

De bewoners uit buurten waar deze overvolle woningen zijn, klagen over geluidsoverlast en drinkgedrag van de Polen.
De gemeenten hebben bij het kabinet de noodklok geluid.

Komende woensdag slaan ongeveer honderd gemeenten de handen ineen op de zogenoemde Polentop in Rotterdam. Onder leiding van initiatiefnemer de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (Wonen) bieden zij daar aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) een actieplan aan. Op de bijeenkomst in Rotterdam concentreren de gemeenten zich op vijf thema’s: huisvesting, arbeidsomstandigheden, inburgering, gezondheidszorg en onderwijs.

Erik Zantingh, directeur van uitzendbureau Groenflex vindt het jammer dat hij niet als ervaringsdeskundige is uitgenodigd voor de top. Hij is een van die ondernemers die zowel een goede pers heeft onder gemeenten als onder Polen. Hij heeft ongeveer 850 Oost-Europeanen in dienst die voornamelijk werken in de land- en tuinbouw. Voor een groot deel regelt hij ook de huisvesting.

Op 15 december opent hij in een bedrijvenpark in Wateringen het zogenoemde Polenhotel. Daar wonen nu bijna driehonderd Polen met twee, drie of vier personen voor 8,50 euro per nacht in een kamer van drie bij drie meter voorzien van douche, wc, een klein keukentje, tv- en internetaansluiting. Vanuit het hotel worden ze naar hun werk gebracht.

De Nederlands-Poolse Malgorzata Bos-Karczewsica van het Nederlands-Pools Centrum voor Cultuur en Educatie in Rotterdam noemt Groenflex een van de positieve uitzonderingen. ”Veel van alle Poolse arbeidsmigranten die hier tijdelijk zijn, werken en wonen onder slechte omstandigheden.”

Volgens haar is informatievoorziening het grootste knelpunt. ”De Polen weten niet wat hun rechten hier zijn. Ze worden gelokt met teksten dat alles hier voor ze geregeld wordt. Dat is niet zo” Een centraal informatiepunt opgezet door de Nederlandse en Poolse overheid zou volgens haar een hoop ellende en verhalen van overlastgevende Polen wegnemen. ”Wij moeten hier gezamenlijk onze verantwoordelijkheid in nemen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.