Home

Achtergrond 232 x bekeken

Gelijke monniken, gelijke kappen

Level playing field – die drie Engelse termen komen te pas en te onpas terug in met name Brusselse regelgeving. Kort gezegd komt het neer op gelijke monniken, gelijke kappen. Dezelfde rechten en plichten, dezelfde kansen voor agrarische ondernemers in de Europese Unie.

Daar zijn wel vaker vraagtekens bij te plaatsen. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) doet dat nu ook, al is dat niet bij de concurrentie op de markt. Niet alleen de regels voor de bedrijfsvoering moeten dezelfde zijn, ook de regelgeving voor de ondersteuning van jonge boeren, aldus het NAJK. En daar is allerminst sprake van.

Niet dat de jongerenorganisatie ontevreden is met de Nederlandse invulling van dit beleid. Maar Brussel biedt veel meer mogelijkheden. Gevolg is ongelijkheid binnen Europa. Het NAJK wijst bijvoorbeeld op een regeling die in Italië en Denemarken van kracht is. Daar kunnen jongen boeren 70 procent van de bedrijfsfinanciering voor een laag rentebedrag regelen.

Het NAJK bepleit terecht niet dat Nederland direct al dat soort regelingen over moet nemen. Maar wel ijvert de organisatie ervoor dat er één EU-beleid voor jonge boeren komt. Dan gelden dezelfde regels voor jonge boeren in alle 27 EU-landen en kunnen lidstaten niet gaan shoppen in de regels. Een terecht punt dat Den Haag en Brussel zich ter harte kunnen nemen.

Foto

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.