Home

Achtergrond 149 x bekeken

Geld maakt echt gelukkig

Het wetenschappelijk bewijs is geleverd dat de aloude volkswijsheid 'geld maakt niet gelukkig' niet klopt.

Geld hebben en rijk zijn maakt wel degelijk gelukkig, al neemt het geluksgevoel af als het kapitaal niet meer groeit. Dat blijkt uit een onderzoek van econoom André van Hoorn van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Volgens Van Hoorn zal een aantal mensen heel erg gelukkig zijn als ze rond de jaarwisseling een miljoenenloterij winnen. "Hoewel dat geluksgevoel niet blijvend is, staat ook vast dat het niet winnen van een loterij, terwijl je buren de hoofdprijs hebben, zeker effect heeft op je welbevinden'', aldus de Nijmeegse econoom.

De euforie van het winnen van een grote prijs ebt na ongeveer een jaar weg, blijkt uit het onderzoek. Dat komt omdat de bezitter zijn referentiekader aanpast. Was hij eerst tevreden als hij hetzelfde of net iets meer verdiende dan zijn buurman, nu vergelijkt hij zichzelf met de vijfhonderd rijkste mensen van Nederland.

Mensen die net iets minder bezitten dan degenen met wie ze omgaan, voelen zich wat ongelukkiger. Datzelfde geldt voor degenen wier inkomen niet groeit. Stilstand wordt volgens Van Hoorn ervaren als achteruitgang. En mensen die door geldgebrek niet mee kunnen doen met wat in hun omgeving de norm is, zijn ook wel degelijk minder gelukkig, zo is vastgesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.