Home

Achtergrond 237 x bekeken

Geen teruglevering zet glastuinbouw op slot

Met teruglevering van stroom aan het openbare net staat of valt de ontwikkeling van bestaande en nieuwe glastuinbouwgebieden.

Dat stelt acquisiteur Leo Neeleman van het nieuwe glastuinbouwgebied NieuwLand in Luttelgeest. Het nieuwe tuinbouwgebied NieuwLand met 400 hectare is volop in ontwikkeling. Inmiddels staan koopcontracten tussen glastuinders en grondverkopende akkerbouwers op de tocht.

"Van openbreken van afgesloten contracten is nog geen sprake", zegt Neeleman. "Wel is er een verschuiving in de afgesproken verkoopdata. Zolang er geen duidelijkheid is over de mogelijkheid van teruglevering van opgewekte stroom aan het openbare net, blijft er een spanningsveld tussen koper en verkoper."

Niet alleen het tuinbouwgebied NieuwLand heeft te maken met stagnerende ontwikkeling. Ook op andere potentiële tuinbouwgebieden speelt soortgelijke problemen. De regio Emmen kampt met de verkoop van tuinbouwgronden. "Veel tuinders durven geen nieuw bedrijf in het Rundedal te beginnen, omdat ook daar een tekort van de capaciteit bij het hoofdnet wordt verwacht", zegt een tuinbouwvoorman.

Het wachten is op de uitspraak van de minister Maria van der Hoeven. Zij heeft toegezegd nog voor de kerstdagen met een oplossing voor het capaciteitstekort te komen. De tuinbouwsector verwacht dat het probleem met een wetswijziging is op te lossen. De tuinbouw moet structureel toegang krijgen voor teruglevering van duurzame elektriciteit en decentrale WKK’s op het net en niet tijdelijk, zoals nu het geval is.

Volgens voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland en Coöperatie WKK zijn alle Tweede Kamerfracties zich bewust van de problemen. "We zijn wel verbaasd over de uitspraak van de minister dat er geen knelgevallen zijn", zegt hij. "Zeker nieuwe tuinbouwgebieden gaan op slot als het terugleveringsprobleem niet tijdig wordt opgelost."

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.