Home

Achtergrond 178 x bekeken

Geen btw-verhoging voor sierteeltproducten

Het kabinet ziet geen aanleiding om het verlaagde btw-tarief voor sierteeltproducten af te schaffen.

Dat is de conclusie na een onderzoek naar de effecten van afschaffing van het verlaagd btw-tarief voor de sierteeltsector. Uit het rapport, dat door de ministeries van LNV en Financiën is gepresenteerd, blijkt dat afschaffing van het verlaagd btw-tarief met name voor de teelt van boomkwekerijproducten grote gevolgen zou hebben.

Btw-verhoging alleen in Nederland zou een daling in omzet en werkgelegenheid van 5 procent tot gevolg hebben binnen de boomkwekerijsector (tegen 1-2 procent voor de teelt van snijbloemen en potplanten).

Wanneer de btw-verhoging door andere EU-landen wordt overgenomen, leidt dit zelfs tot een daling van omzet en werkgelegenheid van 10 procent voor boomkwekerijproducten (tegen 8 procent voor potplanten en 5-6 procent voor snijbloemen en bloembollen).

Het verlaagd btw-tarief voor sierteeltproducten is in 1975 ingevoerd op initiatief van de Tweede Kamer om bloemen en planten betaalbaar te houden voor lage inkomensgroepen en om werkgelegenheid in de tuinbouwsector te stimuleren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.