Home

Achtergrond 236 x bekeken

'Fytosanitaire problemen drukken export'

De export van boomkwekerijproducten naar grote landen als China, de VS en Rusland staat onder druk vanwege fytosanitaire problemen.

Dat zei Anthos-voorzitter Henk Westerhof vrijdag tijdens de eindejaarsbijeenkomst van de handelsbond voor boomkwekerij- en bolproducten.

Volgens Westerhof loopt de export naar China terug door fytosanitaire risico’s en nieuwe detectiemethodes. De VS komt binnenkort met een nieuwe lijst van criteria voor vaste planten wat mogelijk een strenger importregime betekent. Met name bij de hosta’s bestaan grote problemen.

Westerhof waarschuwde verder dat ook diverse Europese landen, waaronder Engeland, Italië en Noorwegen, met aanvullende maatregelen komen voor boomkwekerijgewassen.

De Anthos-voorzitter wees erop dat het voor de sector vitaal is zelf zijn belangen te behartigen via bilaterale contacten, voordat Brussel zich ermee gaat bemoeien. „We moeten een champions league van kwaliteit en gezondheid worden,” aldus Westerhof.
Daarnaast stelde hij dat de boomkwekerijsector teveel op Europa is gericht en bijvoorbeeld nauwelijks voorkomt in de export naar de VS. Wel positief is volgens Westerhof dat de export naar verschillende Europese landen in de plus zit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.