Home

Achtergrond 243 x bekeken 7 reacties

Friesland Foods kwaad op NCR-directeur

Friesland Foods neemt met klem afstand van de uitspraken van Prof. Gert van Dijk, de directeur van de Nationale Coöperatieve Raad.

Die stelde in een gesprek met Boerderij.nl, waarvan de tekst geaccordeerd is, onverbloemd dat in de nieuwe coöperatie gewerkt zal worden met ledenkapitaal, en dat de leden van Friesland Food zouden moeten bijstorten.

Volgens persvoorlichter Rob van Dongen van Friesland Foods is Van Dijk volstrekt niet betrokken geweest bij de fusie. Daarnaast is er in het kader van de gesprekken geen sprake van geweest dat leden geld moeten ophoesten bij de fusie.

Ten derde noemt Van Dongen alle uitspraken van Van Dijk voorbarig, omdat pas in de volgende ronde van gesprekken de structuur en ledenfinanciering van de beoogde nieuwe zuivelcoöperatie een van de gespreksonderwerpen zal zijn.

Bestuursvoorzitter Sybren Attema van Friesland Foods weigert op elke vraag rondom de aanwezigheid van Van Dijk in te gaan.

Lees ook op Boerderij.nl: 'Gelijkwaardige fusie, dus geen bijstorting'

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Goed gezegd Jan uit Twente, het aandelensysteem van RFF was dus wel degelijk de bijl aan de wortel van de coöperatie. Goed dat dat terug wordt gedraait.

 • no-profile-image

  klaas jansma

  frieslandfoods fuseren met campina en wij boeren betalen dat nooit !, dan word ik lid af een cooperatie is het al lang niet meer.Maar aan de reactie van attema te horen is er wel wat gaande .Het zijn muisjes je moet ze in gaten houden

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Een oude wijsheid is:""volg de weg van het kapitaal en je beland bij de macht er van.""
  Nu de RABO-bank ook commentaar geeft op de zuivelfusie.Dan denk je toch dat de op merkingen niet van een verstrooide professor zijn.Bij een eerder melkprijs onderzoek van de NMV bleek toch al dat er een groot verschil in vermogens tussen de fusie patners .F.F is de meest kapitaalkrachtige.Alleen betaald een vermogen aan belasting over hun winst.Daar had veel slimmer meer melkgeld naar boeren moeten vloeien voor hun witte goud.Die maken dan wel uit of ze belasting willen betalen.Denk dat er eerder een discussie moet komen van hoe kunnen boeren weer aan hun geld in de dode hand kunnen komen.De gemiddelde boer heeft immers er 80.000 Euro als lid er in zitten.Daar mag best bij de onderhandelingen over gesproken worden.Bij storten omdat de bank een goede toekomst ziet is altijd nog een zaak van het bestuur.Dus de bank wil meer zekerheid bij deze fusie.Dan is deze fusie geen luxe,maar een noodzaak.
  Stel je voor dat elk jaar boeren bedanken rond augustus voor een goede melkprijs. Dan zou de laatste boer die het licht uitdoet alle kapitaal in dode hand van honderd jaar zuivel op zijn rekening kunnen schrijven. Deze fusie moet enkele centen opleveren voor boeren komende jaren. Immers kapitaal is toch niet het motief van de fusie om vervolgens overnames te kunnen doen wereldwijd.

 • no-profile-image

  gert

  zeker een verstrooide professor?

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  v dijk loopt voor de muziek uit. Waar moeten wij leden voor moeten zorgen dat er een nieuw unifofm uitbetalings proses komt. mijn inziens moet de geleverde melk uitgangs punt zijn,dus de "winst"moet voledig in de geleverde melk uitbetaald worden. Het noodzakelijke leden kapitaal,of hoe je dat ook noemt, moet of kan gewoon vergoed worden op basis van de markt conforme rente. Dus leverende leden zijn de baas. samen vattend: we moeten er voor zorgen dat er alleen nat melkgeld en geen droog melkgeld uit betaald wordt.

 • no-profile-image

  hugo

  Waar rook is is vuur !!!
  dat de heer van dongen en Sybren attema niet wil praten als de Heer van Dijk aanwezig is dan heb je wa te verbergen net als nu dat gedoe over wilder en het boek fitna wat doet de heer van dongen schijnheilig zijn.
  als de heer van dongen een man is dan maakt hij een probleem over het feit dat ze onze trots (de nl vlag)in de fik steken maar jea de heer van dongen denkt alleen maar aan zij eigen toekomst zo hebben wij niet de oorlog gewonnen (die mensen noemden wij n.s.b) ik hoop dat er een grote tsunami komt in malaysia en indonesia en hoop ook dat nderland zegt we gaan ze niet helpen

  ik bedank de heer van dongen voor zijn hypocriete instelling ike ike ike dus ook nu is de conclusie DE HEER VAN DIJK HEEFT GELIJK

  MVG HUGO

 • no-profile-image

  Jan

  Als je als boer volledige eigenaar wilt zijn van je cooperatie zul je er ook vermogen in moeten steken. Als je enkel melk wilt leveren zonder geld in de verwerking te steken dan moet je leverancier worden, geen lid. Bij Campina loopt de vermogensinbreng volgens mij min of meer gelijk met de geleverde melk. (inhouding per kg. melk voor ledenbewijzen) Bij Friesland zijn er boeren die meer vermogen in brengen dan ze melk leveren. (boeren die meer Certificaten B hebben bijgekocht dan quotum) maar ook veel boeren die enkel in hun eigen bedrijf hebben geinvesteerd door wel quotum maar geen certificaten B te kopen. Dit kon door de leden die niet meer melken wel vermogen in cooperatie te laten steken. De boeren die geen certificaten B hebben gekocht zullen dus de financieringstaak van de gestopte boeren overmoeten nemen door de certificaten B op te kopen. Op deze manier wordt het weer een pure cooperatie. Uiteraard kan de naam certificaten B veranderen maar het punt blijft dat het eigen vermogen van Friesland nu deels door niet leverende leden wordt ingelegd.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.