Home

Achtergrond 271 x bekeken

Frans pluimveevlees 25 procent fors duurder

Franse kip, kalkoen en ander gevogelte is de afgelopen zes maanden zeker 25 procent duurder geworden.

De grootste producent LDC heeft na een reeks eerdere verhogingen aangekondigd de verkoopprijzen komende maand met nog eens tien procent op te voeren.

De verhoging is noodzakelijk vanwege de sterk gestegen voerkosten, meldt de branche-organisatie Fédération des industries avicoles. "De meeste bedrijven hebben besloten hun tarieven met 25 tot 27 procent te verhogen. Voer maakt 60 procent van hun kosten uit, de prijsverhogingen zijn eenvoudig nodig om de stijging van de graanprijzen over het afgelopen jaar op de vangen."

De sterkste prijsstijgingen doen zich voor bij kalkoen, meldt de FIA. Kalkoen is lange tijd erg goedkoop geweest maar is zo langzamerhand duurder dan varkensvlees. Daarnaast zijn kip- of kalkoenfilet veel duurder dan hele kippen of kalkoenen. Zo wordt gemeld dat kipfilet tot 15 euro per kilo kost terwijl voor een hele kip gemiddeld € 4,36 per kilo moet worden betaald.

Ondanks de hogere prijzen laat de Franse consument dit vlees tot nu toe niet liggen. De verkopen van kip en kalkoen liggen dit jaar tot nu toe 3,6 procent boven het niveau van vorig jaar. Producent LDC heeft over het eerste halfjaar ook een omzetstijging van 17,1 procent gemeld. Daarbij moet echter bedacht worden dat in 2006 sprake was van een diepe inzinking van de verkopen wegens een geval van vogelpest in het oosten van Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.