Home

Achtergrond 168 x bekeken 5 reacties

Frankrijk breidt individuele quota met 10 procent uit

Het Franse veeschap Office de 'l Elevage heeft op initiatief van minister Barnier van landbouw de individuele melkquota opgetrokken.

Franse melkveehouders mogen in het lopende quotumjaar nog eens tien procent boven hun quotum melken, terwijl in sommige gevallen een overschrijding met 15 procent is toegestaan.

In september werden de quota al met tien procent opgetrokken. Veehouders in door bluetongue getroffen gebieden kunnen bovenop dat quotum nog eens 10.000 liter extra melk produceren.

Met deze maatregelen probeert Barnier vooral de nationale melkproductie in Frankrijk weer op peil te brengen. In de eerste helft van het lopende quotumjaar produceerden Franse melkveehouders bijna 11 miljard liter, 1,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de agrarische statistiekdienst Agreste zat Frankrijk daarmee tot eind september 645.000 ton onder het quotum. De terugloop wordt toegeschreven aan een lagere productie door de bluetongue en aan de gestage uittocht van melkveehouders die ermee stoppen.
Frankrijk is de grootste producent van kaas en andere zuivelproducten in Europa, waardoor een eventueel melktekort ernstige gevolgen kan hebben.

Uit de laatste gegevens van statistiekbureau Agreste blijkt bijvoorbeeld dat Frankrijk in de eerste tien maanden van dit jaar voor 4,24 miljard euro aan zuivelproducten uitvoerde, 440 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jaap

  Hoe is het mogelijk!!?
  En dat kan allemaal in 1 Europa.
  Ik ben benieuwd hoe LNV en LTO
  hiermee omgaan. Hoeveel melk heeft de blauwtong bij ons niet gekost.

 • no-profile-image

  Johanna

  Inderdaad H. uit Enschede, en daarbij komt dat veel mensen met melken stoppen omdat je hier in Frankrijk geen enkele vrijheid hebt ( in tegenstelling wat de meeste mensen denken). Je zit met je quota zoals je die in 1984 hebt gekregen en er bestaat hier niet zoiets als quota kopen of leasen zoals in Nederland en je kunt ook niet gemakkelijk van melkfabriek veranderen of op de vrije markt verkopen zoals in Nederland. Kijk maar naar het vroegere communistische Rusland daar hadden de mensen ook geen zin meer om hard te werken voor de staat (veel verschillende belastingen hier) om er zelf niets aan over te houden, dan begrijp je dat de franse staat haar quotum niet vol krijgt.

 • no-profile-image

  gert

  dat kan in frankrijk,als er in nederland iets moet gebeuren,gaat verburg eerst heel braaf toestemming vragen in brussel

 • no-profile-image

  melkkoe

  nou ik zou zeggen doe ons ook maar 15% erbij

 • no-profile-image

  h

  Mensen lees het stukje toch eens goed!
  Frankrijk krijgt zijn quotum niet vol. daarom kan er meer gemolken worden. Hoe vol het nederlandse quotum is is ook bekend dus doe ons er ook maar 15 % bij is nogal ongenuanceerd. Kunt minister beter over andere zaken aanspreken dan iets wat logischer wijs toch niet lukt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.