Home

Achtergrond

Fout kost koeien de kop

Een communicatiefout kostte twintig koeien de kop. Dat is kort gezegd het resultaat van de export van twintig runderen naar Engeland die met bluetongue besmet bleken.

De dieren kwamen - volgens het Nederlandse ministerie van landbouw - door een communicatiefout in het toezichtsgebied en niet in het besmette gebied terecht. Anders was er niks aan de hand geweest, want er is Europees afgesproken dat de dieren zolang ze geen klinische verschijnselen vertonen binnen het bluetonguegebied vervoerd mogen worden.

De Britse boeren schreeuwen hoog van de toren: leg maar een importverbod op. Op deze manier kunnen we de strijd tegen bluetongue niet aan gaan, vindt de NFU.

In Nederland werd begin dit jaar ook vreemd gekeken nadat heel Nederland tot besmet gebied werd verklaard na één bluetonguebesmetting in Friesland. Enkele weken later bleek deze discussie achterhaald omdat de knutten het virus zelf ook verder verspreidden.

Conclusie: de virusverspreiding kan mogelijk wel iets afgeremd worden, maar tegenhouden is vrijwel onmogelijk met de middelen die vandaag beschikbaar zijn. Engeland zou hierin ook verder moeten kijken. Regels moeten nageleefd worden. Maar het ruimen van het vee is in deze situatie, met wereldwijd een grote vraag naar vee, een te rigoureuze stap.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.