Home

Achtergrond 609 x bekeken

Fortis: Erfpachtcanon gerelateerd aan inkomen in de sector

De nieuwe financieringsmethode van Fortis zorgt ervoor dat boeren grond in erfpacht gemakkelijker kunnen betalen. De canon wordt niet geïndexeerd, maar aangepast aan de inkomensontwikkelingen in de sector. Ook kan worden meegeprofiteerd van de waardestijging van de grond.

Het principe van de financieringsmethode is dat de ondernemer kiest voor de hoogte van de financiering en het daarbij behorende canon. Na de looptijd van minimaal dertig jaar kan de boer kiezen of hij de grond terugkoopt, of de erfpacht wordt verlengd. Het verschuldigde percentage wordt aan de inkomensontwikkeling aangepast.

De hoogte van de nieuwe financiering van Fortis bedraagt 60, 70 of 80 procent van de waarde van grond. Hoe hoger het percentage, hoe hoger de canon. De boer die voor de derde variant kiest, lijkt dus het duurste uit. Maar bij een financiering van 80 procent kan de ondernemer wel optimaal profiteren van de waardestijging van de grond omdat hij het ook voor 80 procent kan terugkopen. Ter vergelijking, bij financiering van 60 procent kan de grond voor 90 procent worden teruggekocht.

Meer informatie Uitgebreide informatie over de financieringsvorm

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.