Home

Achtergrond

Forse groei wintertarwe

Boeren spelen massaal in op de hogere graanprijzen.

Zaadleveranciers schatten dat dit najaar 10 tot 20 procent meer wintertarwe is gezaaid. Afgelopen jaar was het areaal 123.550 hectare.

Dat zou betekenen dat dit najaar tussen de 136.000 en 148.000 hectare wintertarwe is gezaaid. In het recordjaar 1983 werd 142.000 hectare wintertarwe geteeld. Wintertarwe is de belangrijkste graansoort voor de Nederlandse akkerbouw.

Zaadleverancier Agrarische Unie zegt bijna 20 procent meer zaaizaad voor wintertarwe te hebben verkocht en schat dat landelijk tussen de 15 en 20 procent meer is gezaaid. De Unie heeft klanten in het noorden en midden van het land.

De zuidelijke leverancier Agerland denkt dat er 10 tot 15 procent meer wintertarwe is geleverd. Daarnaast is er ook aanzienlijk meer wintergerst gezaaid, aldus zegsman Jos Deckers.

Ko Franken van de zuidelijke coöperatie CZAV denkt dat er 10 procent meer is gezaaid. Klanten van de noordelijke coöperatie Agrifirm hebben eveneens ruim 10 procent meer gezaaid. Dat kan nog oplopen tot 15 procent.

Ook veehouders die tot nu toe geen wintertarwe teelden beginnen daar nu mee, aldus Nijenhuis. Hij schat dat dit jaar akkerbouwers twee derde van de wintertarwe door telen en veehouders een derde.

Het areaal wintertarwe groeit ten koste van andere gewassen in het bouwplan. Boeren die grond verhuurden aan collega’s voor bijvoorbeeld de teelt van aardappelen of uien, gaan daar nu zelf wintertarwe op telen.

Of registreer je om te kunnen reageren.