Home

Achtergrond

Forse geldinjectie ECB voor jaarwisseling

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag een recordbedrag van 500 miljard dollar (350 miljard euro) in de geldmarkt gepompt.

De kapitaalinjectie moet ervoor zorgen dat banken over voldoende middelen beschikken om de periode rond Kerstmis en Nieuwjaar door te komen.

De omvang van het bedrag is hoger dan normaal. De ECB streeft ernaar de spanningen op de geldmarkt te verzachten, nu banken door de kredietcrisis terughoudend zijn geworden met leningen over en weer. Diverse financiële instellingen zijn in de problemen gekomen door risicovolle investeringen in de Amerikaanse hypotheeksector.

De geldinjectie moet er nu voor zorgen dat bedrijven en consumenten makkelijker geld kunnen lenen bij banken, voor onder meer kerstinkopen. Daarnaast zijn banken in deze periode altijd bezig hun liquiditeitspositie op te poetsen, zodat ze met een gezonde balans het nieuwe jaar ingaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.