Home

Achtergrond

File van wachtende schepen op Waal

Op de Waal is sinds gistermiddag een file ontstaan van zware schepen, die moeten wachten tot de hoogspanningsleiding over de rivier ter hoogte van Hurwenen is gerepareerd.

Ook de havens aan weerszijden van Hurwenen liggen bijna vol. Dat heeft een woordvoerster van Rijkswaterstaat in Arnhem gezegd. Volgens haar varen heel veel kleinere binnenvaartschepen van en naar Duitsland om via het Pannerdensch Kanaal en de Rijn. Die route is voor zware schepen onbegaanbaar.

Ook blijven veel schippers op grotere afstand in havens wachten totdat zij bericht krijgen dat de stremming is opgeheven. Zelfs in Duitse binnenvaarthavens is het druk.

Rijkswaterstaat telde vanmiddag ongeveer vijftig wachtende schepen bovenstrooms van Hurwenen, dus vanuit de richting Nijmegen. De kleinere schepen liggen in de havens van Tiel en IJzendoorn. Op de rivier ligt een rij duwstellen vanaf Hurwenen tot aan Ewijk, een afstand van ruim 60 kilometer.

Benedenstrooms, dus vanuit de richting Rotterdam, liggen zo'n 35 schepen voor anker. Op de rivier strekt de file zich over een kilometer of 15 uit tot aan Brakel. De haven van Haaften is vol.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.