Home

Achtergrond 1 reactie

Faunabescherming weer naar rechter om drukjacht

De Faunabescherming stapt opnieuw naar de rechter wegens de drukjacht op wilde zwijnen die minister Gerda Verburg (Landbouw) eenmalig wil toestaan op de Veluwe.

Verburg liet de Faunabescherming dinsdag weten dat ze hun bezwaar niet-ontvankelijk heeft verklaard. De Faunabescherming is het daar niet mee eens en gaat in beroep bij de rechter. "Wij willen een gedegen uitspraak over de drukjacht.'' De rechtbank in Amsterdam oordeelde eerder dat de drukjacht voorlopig verboden blijft zolang niet is gekeken naar de bezwaren.

8 januari is er een hoorzitting bij de provincie Gelderland die eveneens moet beslissen over een bezwaar van de Faunabescherming. Pas twee weken na dat besluit mag van de rechtbank eventueel worden begonnen met de omstreden jachtmethode. "We kunnen nu wel veilig stellen dat er dit seizoen geen drukjacht meer plaatsvindt. De minister kreeg namelijk ook het advies om in januari en februari niet te jagen'', aldus de Faunabescherming.

Minister Verburg wil de verboden drukjacht voor een keer gebruiken om de te groot geworden groep wilde zwijnen op de Veluwe in aantal te verminderen. Waar 800 zwijnen als ideaal wordt beschouwd voor het gebied, leefden er deze zomer volgens schattingen tussen de 4000 en 6000. Ondernemers en gemeenten klaagden over overlast en schade die de voedselzoekende dieren veroorzaakten. De dieren waren bovendien betrokken bij een groot aantal verkeersongevallen.

Omdat de normale jachtmethode, de zogeheten aanzitjacht waarbij de beesten worden gelokt met voer, niet meer werkte, greep Verburg naar een proef met de drukjacht. Tegenstanders vinden die methode waarbij een helper een zwijn naar de jager drijft, onnodig wreed.

Ook de Tweede Kamer wilde geen drukjacht. Organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer meldden al dat ze geen gebruik willen maken van de mogelijkheid tot drukjacht, net als de jagermeester van de koningin.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    Zou het niet verstandiger zijn van faunabescherming om maar eerst eens naar de schade te kijken welke deze dieren aanrichten en wie dit moet vergoeden Misschien de faunabescherming zelf Voor wat hoort wat zullen we maar zeggen Je kunt wel alles willen beschermen maar er zal toch iemand de schade moeten vergoeden

Of registreer je om te kunnen reageren.