Home

Achtergrond 198 x bekeken 4 reacties

Export fokvee gehalveerd

De export van fokvee is de laatste maanden meer dan gehalveerd.

Gingen er de eerste negen maanden van dit jaar elke maand ruim 3.000 stuks Nederlands fokvee de grens over, in oktober en november waren dat er elke maand nog zo’n 1.200.

Dat zegt Johan van den Berg, directeur van de koepel van vee-exporteurs Veepro Holland. Aan de vraag ligt het niet. Die is vanuit de belangrijkste afzetmarkt Rusland enorm. Maar Nederland kan niet voldoen aan de vraag.

Dat heeft enerzijds te maken met de eisen van de Russen zelf, zegt Van den Berg. "Dit land wil alleen maar dieren van bedrijven die het afgelopen jaar geen bluetongue hebben gehad. Dat is lastig. 85 tot 90 procent van bedrijven in Zuiden is besmet en in Noorden de helft."Hierdoor wordt het aanbod van exportwaardige dieren al aanzienlijk kleiner.

Zonder bluetongue zouden er duizenden dieren meer naar Rusland zijn geëxporteerd. "Maar ze zijn er niet of de boeren houden ze zelf", aldus Van den Berg.

Nederlandse melkveehouders willen nu zelf zoveel mogelijk melk leveren en zijn daarom, ondanks de hogere prijzen die worden betaald, minder geneigd vee te verkopen. Met de komende verruiming van het melkquotum wordt het aanbod van fokvee naar verwachting nog kleiner.

Ook in Duitsland is vanuit Rusland veel vraag naar fokvee. Volgens de Duitse fokkerijorganisatie Masterrind zijn de prijzen explosief gestegen. De Duitsers hebben minder problemen om aan deze vraag te voldoen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gli

    Maar 1 (een) oplossing: veel meer betalen en anders genoegen nemen met veel minder aanbod.
    "Het is de marktwerking!!"
    Tot voor kort was dit toch de term die aan de koperskant alom werd geprezen!!!!
    En die nu aan de verkoperskant opgeld doet.
    Marktgerichte professionals kunnen hier toch niks op tegen hebben!

  • no-profile-image

    jasper

    het wordt een keer tijd dat de vaarzen in nederland blijven

  • no-profile-image

    veehouder

    Waarom dat dan? (jasper)Wat is het voordeel van dat?De melkrechten van het land zijn nog vrijgegeven, dus met andere woorden: wil jij de leeftijd van de veestapel verjongen ofwel niet economisch werken!

    Marktwerking, is werledweid.
    Vraag(wereldwijd) en aanbod(per land/regio) bepalen prijs. En het is de afnemer, die beslist of hij die prijs wil betalen.

  • no-profile-image

    veehouder

    gli,


    De marktwerking houd ook in, eisen aan product.
    En daar zet men een prijs op(hoog of laag maakt niet uit, het is de diegene die verkoopt, die beslist!!!!)

Of registreer je om te kunnen reageren.