Home

Achtergrond

Eurozone breidt uit met Malta en Cyprus

Malta en Cyprus betalen vanaf 1 januari met de euro. Het aantal landen waar de euro officieel betaalmiddel is komt daarmee op vijftien.

De oorspronkelijke twaalf eurolanden (Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, Finland en Ierland) betalen sinds 2002 met de munt. In januari 2007 sloot Slovenië zich aan bij de eurozone. Met Malta en Cyprus erbij is de euro nu de officiële munt voor 320 miljoen van de 495 miljoen inwoners van de EU.

Om zich bij de eurozone te kunnen voegen, hebben de twee eilandstaten in de Middellandse Zee de afgelopen jaren drastisch in hun begrotingen moeten snijden. Malta bracht zijn begrotingstekort terug van 10 procent in 2003 naar 2,6 procent. Cyprus sneed in dezelfde periode het tekort terug van 6,3 naar 1,5 procent. De strenge begrotingsregels zijn bedoeld om de euro stabiel te houden. Overigens dragen Malta en Cyprus samen minder dan 0,3 procent bij aan de economie van de eurozone.

Het volgende land dat de euro zal invoeren is Slowakije. Dat staat te trappelen om per 1 januari 2009 toe te treden tot de eurozone. In Monaco, San Marino, Vaticaanstad, Andorra, Montenegro en Kosovo is de euro de voornaamste munteenheid al is het niet het officiële betaalmiddel.

De euro steeg in 2007 naar recordhoogten ten opzichte van andere munten. Eind november was de euro bijna 1,50 dollar waard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.