Home

Achtergrond 196 x bekeken

Europese Commissie wil suikerquotum preventief korten

De Europese Commissie stelt voor met een preventieve korting op het suikerquotum te komen. Dat blijkt uit een voorstel dat donderdag in het beheerscomité gebracht wordt. De commissie heeft een creatieve oplossing bedacht, want officieel kan er niet vooraf op het quotum worden gekort.

De Nederlandse suikersector reageert positief, maar andere landen kunnen goedkeuring in het beheerscomité nog dwarsbomen. Omdat de Europese Commissie officieel niet vooraf het quotum kan korten, kiest het voor een voorstel waarin gezegd wordt dat die verwerkers die minder dan 88 procent van hun quotum produceren, achteraf geen korting krijgen.

Omdat het voorstel door de Nederlandse sector wordt gedragen, zal dit voor de Nederlandse bietentelers in de praktijk betekenen dat zij minder kunnen zaaien. Daardoor zal er minder surplussuiker geproduceerd worden, die later alleen als laagwaardige industriële suiker verkocht kan worden. Als dit voorstel definitief wordt, dan kan de areaal-planning nog voor het zaaien van de bieten worden aangepast.

Lees ook Europese Commissie snijdt in suikerquotum

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.