Home

Achtergrond

Europarlement pleit voor suiker bij de wijn

Wijngaardeniers moeten suiker kunnen blijven toevoegen aan de wijn om het alcoholpercentage te verhogen, bepleitte het Europees Parlement vandaag.

Het parlement richtte zich daarmee tot de ministers van Landbouw van de EU-landen, die volgende week beslissen over een nieuw wijnbeleid voor de EU.

Nederlandse en andere Noord-Europese wijnboeren hebben suiker nodig, omdat druiven die er groeien, er zelf weinig van aanmaken. De Europese Commissie had voorgesteld om de suiker te verbieden als onderdeel van een groter plan.

SP-Europarlementslid Kartika Liotard is een van de weinige voorstanders van het suikerverbod: "Het is wat ons betreft te kunstmatig. Wijnproductie moet geconcentreerd worden in die gebieden die daar gewoon het meest geschikt voor zijn. Slechte of gepimpte wijnen zullen afvallen, en daar zijn wij niet tegen.''

Nederland telt ongeveer honderdveertig commerciële wijnboeren. Ze hebben samen circa 180 hectare druiven geplant. De sector groeit gestaag, mede dankzij de steeds stijgende temperaturen in Nederland.

Het nieuwe EU-wijnbeleid wil vooral een einde maken aan de jaarlijkse opkoop van circa 1,7 miljard flessen overtollige wijn in Europa. "We geven nu jaarlijks 700 miljoen euro uit om wijn te vernietigen, dat moet een keer ophouden'', zei Liotard. ,,Het gaat hier om een belangrijke fundamentele hervorming. Hier kan wat ons betreft geen water bij de wijn worden gedaan''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.