Home

Achtergrond 2 reacties

Europa moet na jaren weer graan importeren

De Europese Unie importeert na jaren van export weer granen.

Het meeste graan kan komend seizoen naar verwachting uit Oekraïne en Kazachstan worden gehaald. "We hebben altijd weinig ingevoerd en veel uitgevoerd”, meldt het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP). "Het prijseffect hiervan is afhankelijk van wat de wereldmarkt doet."

Het productschap neemt een forse prijsstijging van tarwenoteringen waar in de EU. Ook de tarwenotering in de Verenigde Staten is hoog. Zolang de noteringen gelijk zijn aan de wereldmarktprijzen, wordt het graan niet in grote hoeveelheden ingevoerd in Europa. Ook de beslissing die Brussel volgende week neemt over de heffingen, heeft hierop veel invloed.

Aangezien Oekraïne meer heeft geoogst dan vooraf gedacht, is de kans groot dat het graan voor de EU daar vandaan komt. "Voorlopig hebben zij 1,2 miljoen beschikbaar gesteld voor export." legt een GZP-medewerker uit. Oekraïne wacht totdat Rusland een exportverbod afkondigt, waarschijnlijk half januari. De prijzen zullen dan stijgen.

Tegenvallende tarweoogsten tekenen de oogstramingen van het GZP. Nederland heeft geleden onder de te grote hoeveelheid vocht, met veel fusarium en slechte korrelzetting als gevolg. Een forse areaalstijging voor wintertarwe in 2008 van 6 tot 10 procent staat onmiskenbaar voor de deur, concludeert het schap.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    edwin

    veel natuur aanleggen,dan stijgen de prijzen nog meer en worden we een importland

  • no-profile-image

    gert

    ook gaan nu de prijzen nog stijgen ,dit zal ook gevolgen hebben voor andere landbouwprodukten

Of registreer je om te kunnen reageren.