Home

Achtergrond 223 x bekeken 3 reacties

Europa laat schapen vaccineren tegen blauwtong

Europa laat miljoenen schapen vaccineren tegen de besmettelijke ziekte blauwtong.

De Europese Commissie heeft vandaag toegezegd te gaan meebetalen aan het vaccin en de vaccinatie-activiteiten.

Nederland, België, Frankrijk en andere getroffen landen moeten daartoe voor half januari hun vaccinatieplannen indienen, zei EU-commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) vandaag. Dan zal duidelijk worden hoeveel vaccins en geld nodig is.

Minister Gerda Verburg noemde de toezegging van de Europese Commissie om mee te betalen "een hele stap''. ,,Maar de commissaris heeft nog niet gezegd hoeveel en hoe lang hij meebetaalt. Dat moeten we half januari zien op een conferentie. Wij willen ook vaccineren in 2009; dat lijkt me realistisch.''

De minister wacht nog op een advies van landbouworganisatie LTO-Nederland over vrijwillige ofwel verplichte vaccinatie van schapen. Bij vrijwillige vaccinatie heeft Nederland 2 à 4 miljoen vaccins nodig, bij een verplichting zijn dat 10 miljoen doseringen.

De EU-commissaris deed zijn toezegging na aandringen van de Franse minister van Landbouw. Die wilde dat Brussel het gehele vaccin zou betalen en de helft van de vaccinatiehandeling, zoals voorrijkosten van de dierenarts.

De dierziekte dook vorig jaar voor het eerst in Nederland op en verspreidde zich door warme zomers razendsnel over Nederland en omliggende landen. Dit jaar zijn naar schatting 6000 bedrijven in Nederland getroffen, waaronder negentig kuddes.

De ziekte heeft Nederlandse boeren tot november 81 miljoen euro gekost. Vorig jaar was dat ongeveer 53 miljoen, aldus landbouworganisatie LTO-Nederland.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Freek

  Erg mooi dat de EU mee wil betalen, ik hoop echter dat het wel vrijwillig gaat gebeuren. Alle koppels waar afgelopen jaar Bleutongue doorheen is gegaan zijn in principe gevaccineerd. Via de biest komt dat ook bij de lammeren terecht. Ik begrijp dat juist die mensen het afgelopen jaar hun zieltje hebben zien kruipen en willen enten maar juist bij hen is het naar mijn beleving niet nodig. Op 40 schapen heb ik er volgens mij één aan dood gehad en de rest is er goed doorheen gekomen, ik verwacht komend jaar geen problemen. En hoe hard je ook gaat enten, je hebt levenslang.... die knut krijg je niet meer weg. Laat maar natuurlijke weerstand opbouwen dat werkt het beste. Ik heb liever dat ze de vrijwillige mogelijkheid openstellen om voor MKZ te enten.......

 • no-profile-image

  gj

  In ben voor verplicht enten. Zo heb je de kans de besmettingsdruk van de knutten heel laag te maken. Met een beetje mazzel zou een flinke vorst periode de rest van de knutten kunnen opruimen.
  Ik ken ook schapenhouders die blauwtong en dode dieren hadden in zowel 2006 als 2007. Deze gaven ook aan dat zij in 2006 maar enkele dieren dood hadden. In 2007 hadden zij echter minstens de helft van de koppel ziek en veel meer dode schapen. Tot wel 15%.

 • no-profile-image

  wil

  Beste Freek, ik hoop dat je gelijk hebt dat koppels die ziek zijn geweest, ''in principe gevaccineerd zijn'. Maar wat het wegkrijgen van de knut betreft: die is er misschien al langer dan de mens. Het nieuwe is de ziekte, en die is niet aan de knut te wijten maar aan de mens. Want hoe komt anders een Afrikaanse variant in Nederland terecht?+

Of registreer je om te kunnen reageren.