Home

Achtergrond

Emmen kijkt naar nieuwe bestemmingen Rundedal

De gemeente Emmen onderzoekt of in het nieuwe glastuinbouwgebied Het Rundedal bij Barger-Compascuum ook andersoortige bedrijven dan glasbedrijven moeten worden toegestaan.

Dit schrijft Dagblad van het Noorden. Tot nu toe heeft zich nog maar één tuinder in het gebied gevestigd. Met het toelaten van nieuwe bedrijvigheid wil CDA-wethouder Jan Kuper voorkomen dat de grondexploitatie van Het Rundedal in de rode cijfers komt. Immers, jaarlijks is Emmen ongeveer 800.000 euro kwijt aan rente op de aangekochte gronden.

Dat bedrag wordt nu nog afgedekt doordat de gemeente het bouwrijp maken van het gebied heeft uitgesteld. Bovendien ligt er nog een subsidie van het ministerie van LNV op de plank en is er grond aangekocht door rozenkwekerij De Trompet.

Wanneer er niets gebeurt, dreigt de gemeente op lange termijn flink te moeten toeleggen op Het Rundedal. Het 180 hectare grote tuinbouwgebied werd de afgelopen jaren aangelegd, nadat Emmen in het jaar 2000 door het rijk was aangewezen als uitbreidingsgebied voor de glastuinbouw, om zo het overvolle Westland te ontlasten.

Ondanks een intensieve wervingscampagne haalde de gemeente de afgelopen jaren slechts één glastuinder binnen. Dat komt onder meer doordat er de afgelopen jaren buiten de 'officiële' uitbreidingsgebieden om op verschillende plaatsen in Nederland toch nieuwe tuinbouwgebieden zijn aangelegd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.