Home

Achtergrond 1 reactie

Emigratie: mentale rekoefeningen

Emigratie. De een kan maar moeilijk wennen en vindt niet echt zijn draai in het nieuwe land, de ander voelt zich er als een vis in het water. Waar ligt dat aan?

Wat zijn de eigenschappen van de succesvolle emigrant? Een van de eigenschappen die je vanzelf ontwikkelt als je emigreert, is een lenige geest.

Je kunt niet op de automatische piloot opereren, vooral in het begin niet. Er zijn geen standaardoplossingen, je beschikt niet over een gezamenlijk referentiekader. Hoe we het altijd deden, doet er niks meer toe, telt niet meer. Er zijn talloze voorbeelden van dergelijke ‘rekoefeningen’. Je móet wel pragmatische, creatieve oplossingen verzinnen als je melkmachine kapot is en er geen servicenummer is dat je kunt bellen.

Tot ruim een jaar terug hadden we een Oekraïense werknemer. We moesten ‘lenig’ denken om ons in hem te kunnen verplaatsen, zeker als je geen van beiden het Portugees goed beheerst. Wout en hij ontwikkelden samen een heel nieuwe manier van communiceren, waarin alleen voor de kenners Portugees was te herkennen.

Sowieso al het feit dat je je moet uitdrukken in een andere taal. Ik wring me nog dagelijks in mentale bochten om bepaalde grammaticale constructies die je nog altijd niet goed beheerst te vermijden, of woorden die je net op het juiste moment ontschieten te omzeilen. Om dan toch je boodschap duidelijk te maken moet je goed vooruit denken.

Oude patronen en routines worden losgelaten. Je bent op jezelf aangewezen totdat zich langzaam nieuwe patronen vormen.
Net als bij spieren zijn sommige geesten van nature of door gebrek aan oefening minder lenig dan anderen. De een vindt het wel leuk die rekoefeningen, de ander wordt er voornamelijk kribbig en nog stijver van. En tenslotte zijn er mensen die eraan verslaafd raken, die het nódig lijken te hebben die rek te voelen. Dat zijn de echte innovators, pioniers. Die zoeken dan naar nieuwe uitdagingen door bijvoorbeeld explosief te groeien of te emigreren naar weer een ander land met nog meer uitdaging.

Wat zijn nog meer onmisbare eigenschappen voor de emigrant? Wellicht zijn er bloglezers, andere wereldbloggers, die hierop kunnen antwoorden?

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Chris v.d.Doelen

    onmisbaar is niet het hebben van stalen zenuwen maar de zenuwen maar in de kast leggen .
    dit leeft wel net zo relaxet, ofwel met de zenuwen in bedrijf gaat het ten lange leste niet goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.